"«Не може бути пільг «своїм» і «наближеним»"

Cвітлана ІСАЧЕНКО
19 вересня 2014

Євдокія ВІНТОНЯК,
уповноважений представник Аудиторської палати України
в Івано-Франківській області

— Як оцінюєте ідею уніфікації обліку — скасування податкового обліку податку на прибуток і переведення обліку сплати і нарахування цього податку виключно на підставі бухобліку? Наскільки ця ідея заощадить час бухгалтера?

— Потреба в уніфікації бухгалтерського обліку виникла в зв'язку з можливостями уникнути податків в умовах, коли об'єкт оподаткування береться не за даними об'єктивного бухгалтерського обліку, правила ведення якого є достатньо регламентовані, а розраховується різними методами, які ніяк не регламентовані. Скасування податкових розрахунків і визначення об'єкта оподаткування за даними фінансової звітності, на наш погляд, суттєво звузить можливості викривлення об'єкта оподаткування.

— Уряд пропонує віднести до виробничих витрат відрядження, навчання, поїздки на автомобілях (нині, за даними податкового обліку, це ніхто не відносить на витрати й таким чином фіктивно завищується оподатковуваний дохід). Ви «за» таку ініціативу? Обгрунтуйте.

— Витрати на відрядження, навчання, поїздки на автомобілях і тепер включають у податкові витрати за умови їх правильного документального оформлення та якщо це пов'язано з господарською діяльністю.

— Чи виправдано залишаться лише три спеціальні регулюючі функції, що впливатимуть на нарахування податку на прибуток: амортизація, формування резервів та фінансові операції? — Регулюючі моменти мають бути, але їх не повинно бути забагато. Цілком достатньо враховувати амортизацію, резерви та фінансові операції. Уніфікація щодо обліку потрібна насамперед для того, щоб податки, а саме податок з прибутку, сплачувалися з реальної величини об'єкта оподаткування, наприклад прибутку.

 

Щодо змін системи оподаткування, то тут дуже багато проблем. Ця система повинна бути стабільною (не можна змінювати правил гри в процесі гри), без жодних винятків для господарюючих одиниць (пільг «своїм» і «наближеним» не може бути), а також об'єктивною (ділити те, що маєш, а не так, як часто трапляється нині, коли прибутку немає, а податок з прибутку платити все одно потрібно).



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua