"Не робіть з нас ворогів!"

Оксана МЕЛЬНИК
4 квiтня 2014

Кілька днів тому 150 студентів та школярів Донецька прилетіли до Львова, а більше 100 львівських ровесників разом з міським головою Андрієм Садовим вирушили в одноденний тур до Донецька. Молодь обох міст зустрілась у новому терміналі аеропорту «Львів», тож часу між двома рейсами вистачило для взаємних привітань та побажань гарного відпочинку.

— Нам дуже приємно, що ви сьогодні приїхали до Львова і цілий день будете насолоджуватись нашим містом, а ми летимо в Донецьк. Таким взаємним  обміном хочемо засвідчити: наша сила — в єдності, — зазначив міський голова Львова Андрій Садовий. — Наше завдання сьогодні — зруйнувати мур між нами. Ми повинні бути разом, я для цього робитиму все можливе. Я також їду зі студентами в Донецьк. В ці дні, коли російська армія стоїть за кількадесят кілометрів від Донецька, важливо, щоб ми були єдині. Тоді ми станемо силою.

…У древньому Львові для гостей підготували цікаву культурну програму. Мандрівку містом розпочали на популярному «Чудо-поїзді», відвідали львівські музеї, а ввечері запропонували перегляд хокейного матчу в приміщенні Українського Католицького університету.

А першими в акції  «Схід і Захід — разом!» до міста Лева завітали студенти із Запоріжжя, аби познайомитись з його неперевершеною архітектурою, атмосферою та колоритом. Загалом впродовж 10 тижнів львів’яни прийматимуть гостей із різних регіонів України — з Луганська, Дніпропетровська, Харкова…

Ділилися першими враженнями. Ніхто не приховував зачарування містом, його гостинними мешканцями, хоча, як зізналася одна із запорізьких студенток, побоювалися поїздки, оскільки були налякані міфами про «бандерівців»: «Так, молодь різна, у Запоріжжі ми менше знаємо про традиції, історію, аніж тут, у західній Україні. Я вже була в цьому прекрасному місті під час акції «Різдво у Львові». Це — казка, в яку хочеться повертатись!»

Хоч акція «Схід і Захід — разом!», основна мета якої показати, що Україна єдина, лише стартувала, але вже тепер, наголосив її співорганізатор Іван Пикус, має гарні перспективи. З Харкова, приміром, вже надійшло 600 заявок від студентів, які хочуть відвідати місто Лева!

Львівські студенти відкрили для себе Донецьк, де їх тепло й гостинно зустрічали за давніми українськими традиціями з короваєм і запропонували насичену екскурсійну програму — на  фабрику «Конті», мистецький центр «Арт-Донбас» та «Донбас-Арену», льодову арену «Дружба», де саме проходив матч Континентальної хокейної ліги між командами «Лев» (Прага) та «Донбас» (Донецьк). Обміни обов’язково потрібно продовжувати і надалі, переконана майбутній фахівець банківської справи Ольга Клименко, адже тепла атмосфера спілкування підтвердила, що розбіжностей між українцями немає. «Не робіть з нас ворогів!» — заявляє молодь. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua