"Не вся броня пройшла перевірку вогнем"

Світлана ІСАЧЕНКО
29 липня 2014

— Неякісні засоби захисту на війні — це ще гірше, аніж їх відсутність, — сказали міліціонери і випустили по бронежилету чергу з автомата Калашникова. Сталева захисна пластина витримала удар. 

Тестування тактико-технічних характеристик засобів захисту в умовах, максимально наближених до бойових, провели представники координаційного центру з надання матеріально-технічної допомоги буковинським військовослужбовцям, які беруть участь в бойових діях на сході держави.

— Дуже важливо, щоб наші військові мали справді надійне спорядження, — зазначає член координаційного центру Володимир Дорош. — Сьогодні до зони бойових дій потрапляють бронежилети різних виробників, почасти випадкових, вони зроблені з неякісного матеріалу, який не забезпечує захист. Ми знайшли вітчизняного виробника, який виготовляє бронежилети за державним стандартом. Завдяки нашій активності, небайдужості буковинські хлопці поїдуть захищеними у зону бойових дій.

Гуртом закупляти бронежилети набагато дешевше. На ті самі гроші, кажуть у координаційному центрі, їх можна придбати значно більше, — а отже більше солдат буде вбережено від кулі.

Буковина і далі збирає кошти та закуповує для військових необхідну амуніцію й предмети захисту. Зокрема, буковинські підприємці Хотинського, Кельменецького, Заставнівського районів та Чернівців, об’єднавшись, допомогли десантному батальйону Національної гвардії, розташованому на території Чернівецької області,  — закупили для бійців необхідних речей на суму майже 550 тисяч гривень. Проте і тут не без скандалу. Певно, незабаром на сайті координаційного центру з допомоги військовим у рубриці «Тилові щурі» з’явиться інформація про тих «ділків», що збиралися одягти військових у псевдоброню за півмільйона гривень. Добре, що майже перед самою відправкою таки вирішили на полігоні перевірити на міцність партію бронежилетів RAMOR 550, закуплених однією з чернівецьких фірм на кошти міськради для бійців 8-го територіального батальйону. Випробувальні постріли з ручного кулемета Калашникова перетворили на решето броньовані пластини, що мали уберегти життя солдатів. Постачальники обіцяли за власний кошт замінити пластини на метал вищого рівня захисту. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua