"Не завищуйте ціну, бо оштрафуємо"

Віолетта ГРОМОВА
24 жовтня 2014

Підсумок проведеного Антимонопольним комітетом України (АМКУ) попереднього розслідування діяльності українських нафтотрейдерів на вітчизняному ринку пального такий: більшість вітчизняних гравців на ринку нафтопродуктів значно завищують ціну пального для споживачів. Реальна ринкова ціна пального марки А-95 має становити 14,1 грн/л. Якщо по завершенню розслідування АМКУ не вдасться домовитися з трейдерами про зниження ціни, бізнесменам слід очікувати штрафів, сума яких може сягнути сотень мільйонів гривень.

Виконуючий обов’язки голови АМКУ Микола Бараш повідомив, що така ціна бензину марки А-95 європейської якості повинна бути встановлена за умови високої конкуренції. «Якби ринок був не конкурентним, ціну можна було б встановити й на рівні 15,3 грн/л. Ми повідомимо про остаточні результати розслідувань, найпевніше, до середини листопада. Після цього нафтотрейдерам необхідно буде або прийняти відповідну позицію або ж готуватися до штрафів за завищення цін для споживачів», — зазначив Микола Бараш.

Вартість пального буде під контролем. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

У свою чергу президент Асоціації нафтотрейдерів України Леонід Косянчук зауважив, що ціни в Україні йдуть услід за світовими, проте темпи трохи нижчі, оскільки у трейдерів великі складнощі з придбанням валюти. «У зарубіжних постачальників нафтопродукти справді подешевшали, але українські компанії не можуть їх придбати — бракує валюти, відповідно приплив нових, дешевших партій на ринок слабкий», — сказав він. І додав: а втім, ціни на бензин за останні два тижні знизилися на гривню і більше.

Директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн, навпаки, ставить під сумнів розрахунки АМКУ. «Як може бензин коштувати 14 грн/л, якщо його ціна на ринку вагонних партій сьогодні становить 15,30 грн/л, а на ринку автомобільних партій — 15,80 грн/л?» — каже експерт. У той же час, за його словами, протягом місяця бензин справді може подешевшати під впливом зниження цін у світі. «Але цей прогноз справедливий за умови, що світова тенденція залишиться колишньою, і не піде вгору курс долара після парламентських виборів», — підкреслив він, додавши, що, по суті, кожна копійка в курсі долара еквівалентна копійці у вартості літра пального. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua