ІНТЕГРАЦІЯ

Україна виступає за продовження інтенсивного політичного діалогу з Європейським Союзом

Президент Віктор Янукович провів зустріч із комісаром Європейської Комісії з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле. Вітаючи гостя, глава держави високо оцінив той факт, що його перша у новому році зустріч на міжнародному рівні відбулася саме з представником Єврокомісії. "Маю велику надію, що наші поточні відносини принесуть довгоочікуване завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію і створення зони вільної торгівлі", - сказав Президент, наголосивши: діалог між Україною та Євросоюзом вимагає продовження інтенсивних контактів на високому політичному рівні.

У цьому контексті Віктор Янукович сказав, що він буде радий вітати Президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу в Україні у квітні на Саміті з питань інноваційного та безпечного використання ядерної енергії у рамках заходів із вшанування 25-х роковин Чорнобильської катастрофи, повідомляє прес-служба глави держави.

Говорячи про підсумки 2010 року, Віктор Янукович відзначив: "На європейському напрямі ми зробили багато, щоб налаштуватися на послідовну роботу, яка має на меті підняти й об'єднати країну, утвердити свободу й демократію, навести лад в економіці - підняти її на належний рівень розвинених держав. Сьогодні реформи в Україні - вже реальність, а не декларація намірів".

Президент підкреслив, що масштабну програму економічних реформ неможливо реалізувати без реформування політичної системи, без здійснення рішучих кроків щодо боротьби з корупцією та підвищення прозорості у діяльності владних інститутів. Саме тому, нагадав глава держави, продовжує працювати робоча група з підготовки нового виборчого законодавства.

***

У рамках офіційного візиту Штефан Фюле провів зустріч з першим віце-прем'єр-міністром - міністром економічного розвитку і торгівлі Андрієм Клюєвим. Урядовець заявив, що ми докладемо максимум зусиль для прискорення процесу переговорів щодо укладення Угоди про асоціацію, включаючи створення зони вільної торгівлі та висловив надію, що переговорний процес успішно завершиться вже 2011 року.

Ще одним важливим кроком до зближення з ЄС є, зокрема, підписання договору про безвізовий режим. "Впровадження безвізового режиму між Україною та ЄС має високий суспільний інтерес, і уряд приділяє цьому питанню значну увагу. Ми сподіваємося, що до початку футбольного чемпіонату Євро-2012 безвізовий режим почне діяти", - цитує слова першого віце-прем'єра його прес-служба. У цьому контексті Андрій Клюєв повідомив, що уряд завершує розробку Національного плану на 2011 рік з виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму: "Це комплексний документ, який, по суті, буде програмою інституційних і законодавчих реформ у міграційно-візовій сфері відповідно до європейських стандартів".

Крім того, під час зустрічі обговорено додаткові можливості експертної оцінки нових законопроектів, які готуються українською владою у процесі підготовки та проведення реформ, а також механізм збільшення ефективності фінансової та технічної допомоги, що надається Україні Євросоюзом у процесі євроінтеграції.

У підсумку Штефан Фюле дав високу оцінку активізації загального переговорного процесу між Україною та ЄС, яка спостерігається останнім часом. Він зазначив, що в процесі інтенсивних переговорів знімається багато проблемних питань.