"Нелегальний тютюн зупиняють на кордоні"

3 жовтня 2013

Міністерство доходів і зборів розширює співпрацю з Європейським офісом боротьби з шахрайством (OLAF). Йдеться про протидію незаконному обігу тютюнових виробів, шахрайству й економічним злочинам.

Оперативне співробітництво і координаційні дії двох служб є метою нового механізму взаємодії — так прокоментували підписання угоди міністр доходів і зборів Олександр Клименко й генеральний директор ОLAF Джованні Кесслер.

З погляду стрімкої євроінтеграції нашої країни це стає особливо актуальним і важливим. Україна зможе скористатися колосальним досвідом європейських партнерів та інтегрувати ефективні напрацювання в боротьбі з різними економічними злочинами в правоохоронну систему держави.

Нове співробітництво — другий крок на шляху розширення взаємодії між двома службами. Першої домовленості, яка прописувала механізм запобігання незаконному переміщенню тютюнових виробів між ЄС та Україною, було досягнуто в Брюсселі у червні. Договір про співпрацю передбачає активізацію обміну інформацією про незаконний обіг тютюнових виробів і проведення спільних операцій не лише на кордоні, а й усередині країни. Для цього створено оперативно-слідчу групу.

В результаті координації дій двох відомств у рамках спецоперації «РОМОЛУК» на українському кордоні виявлено найбільшу в 2013 році спробу незаконного ввезення в Україну партії тютюнових виробів (12,5 мільйона штук сигарет). А з початку року завдяки діям працівників Міндоходів з незаконного обігу їх вилучено 148 мільйонів штук.

92% випадків контрабанди сигарет припадає на кордони України з державами ЄС, зокрема з Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією, йдеться в повідомленні Інформаційно-аналітичного бюлетеня КМУ.

«Контрабанда тютюновими виробами є глобальною організованою злочинністю, і лише скоординований підхід з ЄС у цьому питанні є ефективним шляхом для роз?в’язання проблеми», — резюмував Олександр Клименко.

Відділ новин
«Урядового кур’єра» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua