"Немає документації — буде дерибан"

14 сiчня 2015

Леонід ОЛЬШЕВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»

Про це повідомив народний депутат України попереднього скликання Олександр Бригинець. У свою чергу нардепу таке стало відомо з відповіді Київської міськдержадміністрації. «Поза сумнівом, зникнення документації не випадкове. Часто саме заповідний статус окремих парків стає на заваді його дерибану під забудову», — заявив пан Бригинець.

17 травня 2013 року так звана адмінреформа Януковича ліквідувала обласні управління екології. Та ніхто з чиновників не потурбувався про архіви заповідних об’єктів, які зберігалися в територіальних органах Мінприроди в областях. Нагадаю, що Україна має близько 8000 заповідних об’єктів різного рангу, у тому числі близько 200 — у столиці.

Активісти-природоохоронці та департамент заповідної справи Мінприроди нині збирають по крихтах наявні документи про заказники та пам’ятки природи. Частину документації з областей таки вдалось врятувати.

«Проте серед них немає жодного аркуша про заповідні території Києва. На моє звернення КМДА повідомляє, що після ліквідації територіального органу Мінприроди архіву по заповідних територіях не передавали до управління охорони навколишнього середовища адміністрації. То де ж він? Папки з оригіналами карт, положеннями, охоронними зобов’язаннями і рештою документів на заповідні куточки Києва зникли!» — розповів Олександр Бригинець.

Екоактивісти наразі намагаються віднайти документи, пов’язані із заповідними територіями Києва, у власних архівах та просять пошукати у своїх запасниках й ентузіастів заповідної справи, й наукові установи та громадські організації.

Редакція «УК» долучається до цієї акції і просить надсилати все знайдене (кожен такий папірець на вагу золота) на адресу olyst@ukcc.com.ua і береться передати документи організаторам відновлення архівів.

Олександр Бригинець також ініціює розслідування «таємничого» зникнення документації про столичні заповідні території і вже звернувся до прокуратури.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua