"Нікопольський феросплавний на грані зупинки"

Микола ЄВДОКИМЕНКО
25 травня 2013

Микола ЄВДОКИМЕНКО
для «Урядового курєру»

СИТУАЦІЯ. Надзвичайно висока вартість електроенергії для Нікопольського заводу феросплавів, постійний ріст цін на сировину, та зниження попиту на феросплави через падіння виробництва металургійної продукції в Україні й за кордоном  може призвести до повної зупинки цього підприємства.

«Питання вартості електроенергії для флагмана української феросплавної галузі  стало життєво важливим. Якщо протягом минулого року, не дивлячись на постійний ріст вартості електроенергії в Україні, підприємство виживало, то це відбувалося з однієї елементарної причини - металурги  закуповували певні обсяги продукції НЗФ. Нині ситуація з попитом на неї змінилася в гірший бік, - зазначає виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів Сергій Кудрявцев.

Нагадаємо, лише за останніх чотири місяці вартість електроенергії для НЗФ зросла на 6,78% і становить 99 доларів за 1 МВт.г. 

«Основна спеціалізація Нікопольського феросплавного – виробництво силікомарганцю. Частка електроенергії в його собівартості минулого року знаходилась на рівні 25 %. Така ситуація давала можливість підприємству працювати, утримувати працівників, їх сім’ї, платити суттєві кошти в бюджети всіх рівнів і бути помітно присутніми  на зовнішніх ринках.  Передусім завдяки оптимальному балансу собівартості продукції і обсягам виробництва. Однак, починаючи з березня цього року ситуація різко погіршилася  внаслідок відсутності замовлень, тобто збуту, зростанню всіх складових собівартості й особливо електроенергії. Окрім того неможливо до безкінечності завантажувати склади готової продукції. Внаслідок цього її випуск було знижено з 65 тисяч тонн до 22 тисяч тонн в місяць. За такого низького завантаження виробничих потужностей підприємства виробництво стає нерентабельним, - зазначає Сергій Кудрявцев. На його думку, за такої ситуації не викликає сумніву необхідність приєднання Нікопольського феросплавного до Меморандуму про взаємодію між урядом і керівництвом феросплавних підприємств і надання підприємству економічно обґрунтованої ціни на електроенергію. Адже саме після прийняття Кабміном постанови про підтримку електрометалургійної галузі й підписання згаданого Меморандуму змогли відновити свою роботу Запорізький та Стахановський заводи феросплавів.

За підрахунками фахівців у випадку повної зупинки НЗФ лише держбюджет щорічно недоодержуватиме понад 250 млн. грн. Окрім того, додатково з державної казни доведеться виплатити 190 млн. грн. у вигляді допомоги працівникам НЗФ по безробіттю. А кошти, яких не дорахується енергоринок  через зупинку НЗФ  обраховуватимуться  мільярдами.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua