"Німецькі інвестиції «зігріють» економіку"

Катерина МАЦЕГОРА
4 квiтня 2015

Кабінет Міністрів спрямує 500 мільйонів євро, наданих німецьким банком KfW (відповідні Меморандум та Рамкову угоду підписано днями у Берліні) на вітчизняні проекти з реконструкції доріг та відновлення мостів. Намірами уряду поділився в ході брифінгу віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. За його словами, вже означено низку проектів щодо реконструкції доріг у Харківській, Луганській, Дніпропетровській областях та з відновлення зруйнованих бойовиками мостів на Донбасі. Також ідеться про відновлення водопостачання на сході. «Запропоновано проекти в Запорізькій, Донецькій і Харківській областях, які нині пропускають через себе всю логістику військової техніки», — сказав він. Ці проекти стартуватимуть у червні. Поки що відбуватиметься процес ратифікації документів.

А ще Геннадій Зубко нагадав, що в ході переговорів Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель узгоджено можливість німецької сторони додатково спрямувати кошти як інвестиції на підтримку заходів з енергоефективності. «Тут питання стосується не тільки коштів та надання матеріальних ресурсів — тут питання інжинірингових підходів до виконання цих робіт», — пояснив він.

Проблему енергоефективності порушували й під час переговорів із міністром навколишнього середовища ФРН Барбарою Хендрікс. Нині сторони шукають модель, за якою Україна зможе прийняти інвестиції та забезпечити їх повернення.

Окремо урядовець розповів, що уряд виділить 500 мільйонів гривень на компенсації населенню з утеплення будинків. На найближчому засіданні планується ухвалити постанову, за якою Кабмін компенсуватиме не тільки 20% за придбані негазові котли, а й 30% за утеплення, теплооптимізацію індивідуальних будинків та 40% за утеплення багатоповерхових будинків. Кошти розподілять між трьома державними банками.

А ще уряд підготував документи, які сприятимуть утепленню та термоізоляції будинків. Так, до парламенту внесено законопроект про енергосервісні компанії, які дадуть змогу працювати з термоізоляцією будинків і зменшити споживання природного газу; проект закону про житлово-комунальні послуги. За словами посадовця, він визначає межу, «де виконують свою роботу виконавець, і де споживач повинен проплатити ці послуги». За умови ухвалення цих документів країна зможе запустити енергосервісні компанії на ринку й виконувати необхідні роботи. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua