"Німецькі кінохіти про історію і любов"

Лариса ВЕЛИЧКО
26 жовтня 2013

В Україні – за підтримки Гете-Інституту – проходить найстаріший фестиваль національного кінематографа «Нове німецьке кіно», який традиційно демонструє свіжу порцію кращих фільмів німецького виробництва.

Відкрив фестивальні покази у столиці фільм триразового лауреата Берлінале режисера Детлева Бука «Вимірюючи світ». Ця пригодницька стрічка за однойменним бестселером Даніеля Кельмана розповідає історію дивовижної дружби двох видатних вчених ХІХ століття Александера фон Гумбольдта і Карла Фрідріха Гауса. Приверне увагу глядачів й екранізація новели Рахель Зайфферт «Темна кімната» — історична драма Кейт Шорланд «Лоре». В центрі цієї зворушливої кінострічки група дітей, яким по закінченні війни доведеться пізнавати реальний світ і дізнатися про наслідки жорстоких дій їхніх батьків, котрі воювали в складі СС. Картину відзначено призом глядацьких симпатій на кінофестивалі у Локарно.

Знайде свого глядача і бойовик «Ханна Арендт» багаторазового призера фестивалю у Венеції Маргарете фон Тротта про видатну німецько-єврейську громадську активістку, філософа та політолога. Виконавиця головної ролі Барбара Зукова була нагороджена національною кінопремією Німеччини в номінації «Краща жіноча роль».

Фестиваль ознайомить українців і з роботами молодих німецьких режисерів. Трагікомедія режисера Яна Оле Герстера «Прості складності Ніко Фішера» дебютувала в Україні під час Одеського кінофестивалю, брала участь у конкурсних програмах інших престижних кінооглядів і отримала нагороди. Фільм іронічно зображує життя хлопця, який потрапляє у круговерть дивних випадковостей. Фільм Міхаели Кецеле «Міст через Ібар» розповість про історію кохання молодої вдови й албанського солдата на тлі громадянської війни в Косово 1999 року.

Вісім міст України приймуть фестиваль німецького кіно: покази вже пройшли у Києві та Харкові, 17 жовтня розпочалися в Одесі і Донецьку, 18-го — у Вінниці, з 28 жовтня чекають на глядачів Львова. А в Дніпропетровську і Чернівцях німецьке кіно покажуть у листопаді. 

Лариса ВЕЛИЧКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua