"Нормандський формат залишається актуальним"

16 грудня 2014

Під час телефонної розмови з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель і Президентом Франції Франсуа Олландом Президент Петро Порошенко обговорив ситуацію на Донбасі. Співрозмовники відзначили: попри зменшення кількості обстрілів з часу оголошення режиму припинення вогню 9 грудня, поки що не відбулося відведення військ та важкого озброєння від лінії розмежування, закриття кордону й звільнення заручників, згідно із зобов’язаннями сторін, закріпленими у мінських домовленостях. У цьому контексті Петро Порошенко наголосив на необхідності домогтися звільнення всіх заручників, кількість яких нині перевищує 600 осіб.

Петро Порошенко, Ангела Меркель і Франсуа Олланд погодилися, що Тристороння контактна група має якнайшвидше зустрітися для вжиття заходів з подальшого втілення всіх пунктів згаданих домовленостей, які є шляхом до деескалації конфлікту, а також для розв’язання гуманітарних проблем на Донбасі.

Глава держави повідомив про складну гуманітарну ситуацію на сході країни та окреслив заходи, яких українська сторона вживає для її врегулювання. Він повідомив, що найближчими днями українська влада направить для постраждалих регіонів гуманітарну допомогу з продовольством і ліками. Як передає слова Президента його прес-служба, механізм Тристоронньої контактної групи, а також співпраця з міжнародними організаціями є необхідними для її доставки та належного розподілення.

Сторони обговорили й можливості збільшення макрофінансової допомоги Україні як через механізм міжнародних фінансових організацій, так і на двосторонньому рівні. Президенти України і Франції та Федеральний Канцлер Німеччини висловились за доцільність продовження діалогу в Нормандському форматі.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua