"Нові знання не бувають зайвими"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
13 квiтня 2013

ЕКСТРЕНА МЕДИЦИНА

На Дніпропетровщині започаткували курси підвищення кваліфікації для водіїв «швидких»

На курсах, які діють віднедавна в Дніпропетровській області для водіїв машин «швидкої», вони отримуватимуть знання не з кращого водіння автомобілем, а з надання першої медичної допомоги постраждалим. Зокрема, водії «швидких» мають знати, як зупиняти кровотечі, перев’язувати рани, накладати джгути, робити штучне дихання, непрямий масаж серця, вмикати медичне обладнання у машині тощо. Відтепер «курсанти» повинні будуть не тільки виконати своє головне завдання дістатися до хворого у місті за 10 хвилин, а в сільській місцевості — за 20, а й допомагати лікареві й фельдшеру «швидкої» у надзвичайних ситуаціях.

«Водій також член бригади, він не повинен стояти осторонь, курити чи читати газету. У надзвичайних ситуаціях, коли не вистачає рук, він повинен вміти робити штучне дихання,  правильно користуватися носилками, допомогти ввімкнути апаратуру в кареті швидкої допомоги тощо», — вважає директор Дніпропетровського обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф Радій Шевченко.

До нового завдання водії  поставилися з розумінням. Найдосвідченіші з них за роки роботи поряд із медпрацівниками вже й самі багато навчилися і навіть надавали першу допомогу: як правило, постраждалим у ДТП.

Спочатку варто потренуватись на манекенах. Фото надане прес-службою Дніпропетровської ОДА

— На шляху до збереження життів людей важлива кожна хвилина. Тому абсолютно обгрунтовано те, що інколи найпростіші речі, які забирають час лікарів, можу робити і я. Наприклад, розкласти носилки чи зупинити кровотечу. Звичайно, є певні навички, проте нові знання ніколи не бувають зайвими, — каже водій з Амур-Нижньодніпровської підстанції швидкої допомоги міста Дніпропетровська Олексій Стриженко.

Усього на Дніпропетровщині за кермом карети швидкої допомоги працює 1061 водій. З них половина вже пройшла курси з надання першої медичної допомоги. Першими склали іспити працівники Дніпропетровського комунального підприємства санітарного транспорту. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua