"Новий Генпрокурор бере відповідальність"

Катерина МАЦЕГОРА
11 лютого 2015

У вівторок 318 голосами Верховна Рада ухвалила постанову про надання згоди на призначення Президентом на посаду Генерального прокурора Віктора Шокіна. Це сталося вже по обіді після тривалої перерви у пленарному засіданні і після появи у сесійній залі глави держави Петра Порошенка. Він сприйняв за вчинок подання Віталієм Яремою заяви про відставку та закликав парламент уже цього тижня проголосувати у другому читанні законопроект щодо судової реформи.

Петро Порошенко відзначив професійний досвід і хорошу репутацію новопризначенця й дав зрозуміти, що зміни в роботі ГПУ не можна зводити лише до кадрових питань. Однак він порадив розпочати системні реформи, залучаючи на посади заступників Генерального прокурора іноземних фахівців.

Віктор Шокін пообіцяв зробити все можливе, щоб покарати посадовців, причетних до скоєння кримінальних злочинів під час Революції гідності, і повернути державі кошти, вкрадені режимом Віктора Януковича. На його думку, в ГПУ мають працювати порядні професіонали, тож жоден із прокурорів, які брали участь в обвинуваченні учасників Майдану та опозиційних на той час політиків, під його керівництвом не працюватимуть.

«Беру на себе відповідальність, що ці злочини буде розслідувано в повному обсязі й кримінальні провадження буде направлено до судів, — звернувся до парламентаріїв новий Генпрокурор. — Упевнений, що за вашої підтримки ми разом зможемо зробити реальні кроки в подоланні корупції в державі».

А вранці в сесійній залі панував спокій. Без зайвих дискусій у короткій формі парламентарії розглянули зареєстровані у порядку денному проекти законів та ухвалили більшість із них. Так, 274 голосами дано старт Закону «Про внесення змін до пункту 2 Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування продукції оборонного призначення». У першому читанні ухвалено проект закону про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу (щодо створення сприятливих умов для забезпечення виконання контрактів та договорів державного оборонного замовлення) —  270 голосів. За основу 275 голосами за ухвалено й проект закону «Про внесення змін до статті 287 Митного кодексу (щодо створення сприятливих умов для забезпечення виконання контрактів та договорів державного оборонного замовлення)».

Окрім цього, внесено зміни до Закону «Про захист суспільної моралі». 245 парламентаріїв створили передумови для ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. 284 голосами Верховна Рада підтримала Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін (тарифів)». А ось урядові законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення захисту майнових прав акціонерів» та «Про внесення змін до правил визначення кворуму загальних зборів акціонерних товариств» (знижує поріг «голосуючих акцій» на загальних зборах акціонерів з 60% до 50%, зобов’язує акціонерні товариства виплачувати дивіденди і визначає порядок розгляду корпоративних спорів у судах) парламентарії того дня відхилили.

Такий крок не залишив байдужими урядовців. Уже опісля процедури «звільнення й призначення» у Генпрокуратурі Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк попросив народних обранців повернутися до голосування за ці документи та окремо підтримати законопроект щодо відповідальності власників банків за пов’язане кредитування, виведення коштів з банківських установ. 

P.S. Виступаючи в сесійній залі, Петро Порошенко поділився сумною новиною: внаслідок артилерійського удару терористів по Краматорську поранено значну кількість цивільного населення та військовослужбовців. «Із системи реактивного вогню «Торнадо» у Краматорську було завдано удару по нашому головному штабу Антитерористичної операції.

Удар було завдано по військових, але другий залп влучив по итлових кварталах Краматорська», — із сумом резюмував  він.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua