"Новий очільник Одещини: «Треба припиняти марші»"

Іван ШЕВЧУК
13 травня 2014

«Ветерани могли отримати будь-яке святкування, яке забажали б, — заявив на зустрічі із журналістами новопризначений голова Одеської облдержадміністрації Ігор Палиця. — Безпеку їм я готовий був гарантувати». Згодом, як зазначив новий очільник області, ветерани все ж вирішили обмежитися покладанням квітів до пам’ятників. Атмосфера у місті, де лише тиждень тому живцем було спалено десятки людей, ніяк не сприяє гучному святкуванню.

Головним своїм завданням новий голова облдержадміністрації вважає відновлення громадянського миру в Одесі. Він певен, що ситуація цілком залежить від одеситів — «немає людей зовні, які хочуть підірвати ситуацію у місті». Можливість зовнішньої агресії з території Придністров’я чи морським десантуванням очільник області теж вважає малоймовірною. Водночас Ігор Палиця попрохав їхати в гості до Одеси виключно для того, аби помилуватися її пам’ятками. «Не треба показувати свій патріотизм з масками і касками на вулицях Одеси», — каже він і висловлює сподівання, що призначений на 17 травня матч «Чорноморець» (Одеса) — «Карпати» (Львів) не буде позначений якимись зіткненнями. Нагадаємо, саме футбольний матч між «Чорноморцем» та харківським «Металістом» дав перший поштовх до одеської бійні 2 травня.

На вулицях Одеси патріотизм проявити можна без масок і касок. Фото з сайту odessa-life.od.ua

«Люди мають перестати ненавидіти одне одного за різні погляди, — це, на думку посадовця, є необхідною умовою поновлення нормального життя в Одесі та області. — Треба припиняти марші — треба жити і працювати».

Посприяти такому примиренню має створений при ОДА благодійний фонд, з якого планують надавати допомогу постраждалим від вуличних боїв в Одесі, а також стимулювати міліціонерів, котрі, на думку Ігоря Палиці, також є жертвами «постреволюційного синдрому», через що і не здатні часом адекватно реагувати на події.

Голова Одеської ОДА пообіцяв уже впродовж тижня призначити усіх голів райдержадміністрацій у регіоні, усвідомлюючи, що певне безвладдя на околицях є ще одним фактором ризику. При цьому Ігор Палиця запевнив, що влада у регіоні формуватиметься із місцевих: «У мене немає своєї команди — нікого привозити сюди не будемо, обиратимемо з тих, хто є в Одесі».

Чи не першою на пост заступника з питань внутрішньої політики було призначено одну з лідерів одеського Євромайдану Зою Казанжі, котру, за її словами, просто «знайшли на Фейсбуці».

Першим заступником уже було представлено Наталю Чегодарь, яка понад три роки обіймала цю посаду за попередньої влади.

На сумніви журналістів стосовно цієї кандидатури Ігор Палиця зауважив, що негайно звільнятиме будь-якого чиновника, щодо якого буде наведено факт корупційного діяння. Але наголосив, що має на увазі безпосередньо сам факт, а не чутки. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua