"ОБСЄ розширює присутність"

10 вересня 2014

Уже котрий день на сході нашої країни триває перемир’я, однак цілковито його дотримується лише українська сторона. Тож аби контролювати, хто саме порушує режим припинення вогню, слід розширити географію перебування на Донбасі моніторингової місії ОБСЄ та  посилити її спостережні функції за дотриманням сторонами конфлікту перемир’я.

Саме про це йшлося на зустрічі віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана, міністра закордонних справ Павла Клімкіна, голови Спеціальної спостережної місії ОБСЄ в Україні Ертугруля Апакана та представників українських силових і військових відомств.

«Для нас вельми важливо зберегти режим припинення вогню, адже його дотримання кожної години рятує життя людей і дозволяє уникнути подальших руйнувань, — цитує слова віце-прем’єра його прес-служба. — Разом із тим для нас важливо, аби моніторинг, який дає змогу бачити реальну картину дотримання сторонами цього режиму, був об’єктивним і поширювався на всі відповідні пункти».

Володимир Гройсман наголосив, що зі свого боку Україна повністю виконує всі домовленості та взяті зобов’язання щодо дотримання режиму припинення вогню. А лише протягом останніх трьох діб із боку бойовиків, згідно з даними українських військових, було здійснено 45 обстрілів.

Ертугруль Апакан повідомив, що нині в зоні конфлікту працюють 60 представників моніторингової місії ОБСЄ. Згодом кількість фахівців розширять. «Ми зробимо все для того, — сказав він, — аби моніторинг був успішним. Наші представники будуть розміщені в гарячих місцях та всіх пунктах контакту сторін».

Сторони зійшлися на тому, що необхідно дотримуватися публічності щодо здійснення спостереження, й обговорили плани стосовно постійного інформування громадськості про реальну ситуацію щодо режиму припинення вогню у зоні конфлікту.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua