"Одеса-220: ювілей високої напруги"

Іван ШЕВЧУК
3 вересня 2014

Відзначити 220-й день народження Одеси вирішили так, щоб за змогою зняти щоденну напругу. Тож і певні поправки на поточний момент зробити довелося. Відмовилися від святкового салюту — не до салютів нині. Традиційний рок-фестиваль «Пікейні жилети», що свого часу збирав такі популярні ще з радянських часів групи, як «Чайф», «Аліса» та «ДДТ», цього разу на своїх афішах має лише кілька маловідомих місцевих та київських команд. Усю виручку тут вирішили переказати на користь АТО.

З урочистого підняття прапора міста розпочалося святкування дня народження Одеси. Фото автора

Хоч концертна програма свята цього року трохи скромніша, ніж зазвичай, масштаби ювілею все-таки цілком відповідають даті. По-перше, триватиме святкування цілий тиждень. Важко навіть перелічити всі ті виставки, концерти, ярмарки та фестивалі, що відбудуться цими днями не лише у центрі міста, а й на його околицях.

Чи не головна фішка Одеси-220 — відреставровані до ювілею пам’ятки, споруджені дитячі майданчики та шкільні стадіони. Одеський міський голова Геннадій Труханов зауважив, що «з огляду на непросту ситуацію в країні, в суспільстві були різні думки з приводу проведення Дня міста». Нагадаємо, цьогорічну Гуморину на офіційному рівні не проводили. На День міста просто змістили деякі акценти.

«Ми вирішили значно зменшити кількість концертів і зробити акцент на наведенні в місті ладу», — зауважив міський голова.

У межах програми «Одеський дворик» облаштували кілька двориків у різних куточках міста. Відкрили після реконструкції алею дендропарку Перемоги, Карантинну аркаду в парку ім. Шевченка та світломузичний фонтан у Міському саду, який цими святковими днями й покаже одеситам свою першу оновлену виставу.

«Головне сьогодні — зберегти мир в Одесі, — підкреслив Геннадій Труханов, — а далі в нас усе налагодиться».

У тому, що саме так буде, мала б переконати й історія Одеси, яка, попри молодий як для українського міста, вік, вже має кілька сторінок, коли одесити переживали лихі часи. Саме історія міста а не просто розваги, стала цього року темою святкової програми. На честь людей, що уславили місто вже в межах новітньої історії, нині в Одесі відкрили Алею Зірок на кшталт голлівудської. Першими тут залишили свої імена Ісаак Бабель, Юрій Олеша, Анна Ахматова, Кіра Муратова та Михайло Жванецький.

А найвишуканіший подарунок Одесі підготували французи. Вони спеціально до 220-го ювілею міста вивели унікальний сорт троянди одеська. Квітка добре пристосована саме до одеських кліматичних умов, і, як задумали її творці, символізує вічну молодість і красу Чорноморської Пальміри, а її унікальний кораловий відтінок віддзеркалює життєлюбність, оптимізм та невгасиму енергію одеситів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua