"Одеса читає бійцям українською"

Іван ШЕВЧУК
15 травня 2015

Урочиста передача книг військовим Одеського гарнізону стала кульмінацією відкриття XVI Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині». Це традиційне, вже шістнадцяте, зібрання письменників, видавців, бібліотекарів та читачів відкрилося в Одесі 14 травня. «Книги для військових, — каже заступник генерального директора  Одеської національної бібліотеки ім. Горького Ольга Бельницька, — почали збирати заздалегідь, під час проведення Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна».

Кожен, хто хоче, може прийти й подарувати книжку військовим. Усі такі подарунки приймають із вдячністю, навіть коли не вповні вписуються в обрану тематику. «Ось  бабуся принесла дитячі книжки й просить: передайте, будь ласка, від мене. Для воїна вони не будуть доречними, але й відмовити цій жінці теж було б якось не по-людськи. То ми передаємо ці книги до дитячого будинку — вони там знайдуть читача», — зазначають організатори.

Всеукраїнський форум — це нагода поповнити бібліотеку воїна новими свіжими виданнями, що їх привезуть на виставку українські видавництва — а їх тут має бути близько сотні. Очікується, що вони зроблять бібліотеку одеських військових багатшою майже на дві тисячі книжок.

Торік черговий XV книжковий форум через політичну ситуацію в місті й країні довелося перенести з травня на вересень, але традицію щорічного проведення книжкового форуму на Одещині все-таки не було порушено. Усі 16 років вдається зберігати й таку його складову, як проведення виїзних акцій у районах області. Цього року свято української книги приймає найстаріше українське місто Білгород-Дністровський.

Коли ж говорити про новинки саме цьогорічного книжкового форуму, то варто згадати відкриття електронного читального залу медіатеки, презентованого в рамках акції «Читайте! Формат не має значення!»

Заступник генерального директора з інформаційних технологій Ірина Бірюкова  підкреслює, що тут студент, науковець чи будь-який інший читач зможе не лише отримати право користування закритими базами даних, доступ до яких бібліотеці надають іноземні партнери, а й дістати фахові консультації з приводу того, як не загубитися в морі розмаїтої інформації, якою наповнений Інтернет.

Ще однією родзинкою нинішнього одеського книжкового форуму, що втілює вже емоційну складову книги, стали поетичні вечорниці. Цьогоріч вони приймають гостей вперше. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua