"Одна зі шкіл у Черкасах тріщить по швах, більшість потребує капітального ремонту"

Владислав КИРЕЙ
5 жовтня 2013

Батьки школярів стурбовані. Кажуть, сподівалися, що новий навчальний рік їхні діти розпочнуть у відремонтованому й безпечному приміщенні. Однак цього не сталося. Учні, як і в минулі роки, з острахом пішли до 27-ї Спеціалізованої черкаської школи імені Путейка, яка буквально тріщить по швах. Ні, не подумайте, що до нового навчального року в закладі не готувалися. Батьки власними силами ремонтували класні кімнати, фарбували, за кошти, виділені з міського бюджету, частково перекрили дірявий дах. Тепер у коридорах і кабінетах сухо. А от у спортзалі під час дощу по стінах збігають краплі і обсипається штукатурка.

Директор школи Надія Олійник не один рік ходить по владних кабінетах — просить допомоги коштами хоча б на ремонт фасаду, який давно в аварійному стані. І справді, мами вранці змушені самі заводити першачків до школи, поглядаючи вгору, звідки нерідко сиплються шматки цегли та бетону. Старшокласники чергують на подвір’ї, аби вберегти менших від можливих травм. І справді, картина неприваблива: з чорних дірок у стінах подекуди визирає арматура, а стики панелей прогнили.

На знімку: школа, яка мріє пережити зиму без пригод. Фото автора

Директор випросила на ремонт аж… 200 тисяч гривень. Однак і ті поки що виділені тільки на папері. А скільки ж треба? Лише ремонт фасаду, згідно з виготовленим кошторисом, обійдеться в 1,8 мільйона гривень. Та їх, зрозуміло, немає.

— Я дуже боюся, — каже Надія Іванівна, — що школа може просто не перезимувати. З настанням морозів можливо все. Кого тоді винуватити?

Новий директор міського департаменту освіти Марина Бакланова тільки вивчає ситуацію у навчальних закладах обласного центру. Хоч у департаменті давно знають: більшість шкіл і дитсадків міста потребують капітальних ремонтів. Тут пропонують створити спеціальну програму ремонту навчальних закладів і закласти гроші на її фінансування у бюджеті розвитку на наступний рік. Однак це буде нескоро, та й чи буде взагалі? А дітям до школи потрібно ходити сьогодні.

Як розповіла прес-секретар прокуратури міста Сніжана Лисенко,  працівники прокуратури нині вивчають ситуацію зі станом приміщення в школі №27. До перевірки залучили фахівців. За її результатами, у разі виявлення порушень вимог чинного законодавства, буде вжито заходів прокурорського реагування, вирішено питання про притягнення винних до передбаченої законом відповідальності.

Батьки ж продовжують стукати у владні двері. Чи достукаються? 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua