"Одного травневого дня всі Чернівці вбираються однаково святково"

Світлана ІСАЧЕНКО
30 травня 2013

ТРАДИЦІЇ 

І немовлят у вишиванку сповивали

Місто сяє веселковими кольорами сорочок і суконь із народним орнаментом. А величезна шестиметрова вишиванка (справжня, не бутафорна) прикрашає  фасад центрального корпусу Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича.

— Цього року вишивану сорочку отримали в подарунок чернівецькі немовлята, народжені у День вишиванки, — розповідає Леся Воронюк, ініціатор акції, з легкої руки якої це свято, розпочате шість років тому в Чернівцях, вже стало загальнонаціональним. —  Був і благодійний ярмарок зі збирання коштів для лікування онкохворих дітей. Адже основна мета нашого заходу — це сповідування української традиції й культури, збереження українських цінностей, а благодійництво завжди серед чеснот. 

Величезну вишиванку на фасаді університету бачило все місто. Фото Іллі ПЕРОГАНА

Студенти садили у міських скверах кущі калини, співали, танцювали й дефілювали парами у національних строях. Вихованці школи бойового гопака імені Дмитра-Байди Вишневецького демонстрували бойове козацьке мистецтво. А потім на Соборній площі молодь міста разом з усіма охочими утворила живий Малий Герб України, встановивши рекорд країни за величиною герба, яка вимірюватиметься кількістю учасників дійства: їх було 680. Три роки тому Чернівці встановили навіть світовий рекорд — за кількістю людей, одночасно одягнених у вишиванки.

Маленьким чернівчанам національне вбрання пасує особливо. Фото Іллі ПЕРОГАНА

— Завдяки нашому студентству маємо гарне загальноміське весняне свято, — зазначив секретар Чернівецької міськради Віталій Михайлишин, вбраний у вишивану сорочку, як і усі працівники міської ради, облдержадміністрації та облради. — Воно згуртовує чернівчан, демонструє нашу дружність і патріотизм. Надзвичайно приємно бачити стільки молоді й навіть маленьких дітей у народному вбранні. У вишиванках наше місто стає ще красивішим.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua