"Охорона здоров’я: уряд забезпечив безперебійне фінансування"

12 березня

Торік видатки на охорону здоров’я становили 217,4 млрд грн, з них видатки держбюджету разом із трансфертами — 181,8 млрд грн.

Важливим напрямом залишається реалізація програми медичних гарантій, на яку було спрямовано139,4 млрд грн. З них 11,2 млрд грн— екстрена медична допомога; 23,7 млрд грн— первинна медична допомога; 100,6 млрд грн — спеціалізована медична допомога; 3,7 млрд грн — реімбурсація (відшкодування вартості ліків) для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового та нецукрового діабету, хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, розладів психіки та поведінки, епілепсії, хвороби Паркінсона, осіб у посттрансплантаційному періоді, лікування болю та надання паліативної допомоги.

Лікарські засоби та медичні вироби з повним або частковим відшкодуванням їхньої вартості отримали 2,3 мільйона осіб.

Найбільший обсяг видатків за спеціалізованою медичною допомогою спрямовано для надання стаціонарної медичної допомоги —41,8 млрд грн, зокрема: 19 млрд грн— проведення хірургічних операцій для 1,4 мільйона пацієнтів; 22,8 млрд грн— без проведення хірургічних операцій для 2,7 млн пацієнтів.

Окрім того, кошти державного бюджету було спрямовано на такі потреби.

Надання амбулаторних медичних послуг для понад 14 мільйонів  пацієнтів — 15,6 млрд грн.

На послуги з реабілітації було використано 4,1 млрд грн, що дало змогу понад 116 тисячам пацієнтів отримати реабілітаційну допомогу в стаціонарних умовах та понад 148 тисячам пацієнтів — в амбулаторних умовах. 13 млрд грнстановили видатки на заходи для забезпечення прогнозування, виявлення та реагування на спалахи інфекційних та неінфекційних хвороб, надзвичайні ситуації; 9,4 мільярда гривень— на централізовану закупівлю лікарських засобів та медичних виробів, високовартісного медичного обладнання для оснащення медичних закладів.

«2023 року уряд забезпечив безперебійне фінансування галузі  охорони здоров’я. Стабільне фінансування програми медичних гарантій дало змогу своєчасно виплачувати заробітну плату понад 500 тисячам медпрацівників. Торік середня заробітна плата лікарів становила 21,8 тисячі гривень та середнього медичного персоналу — 14,5 тисячі гривень. Продовжуємо і надалі вживати всіх можливих заходів для своєчасного доступу населення до необхідної медичної допомоги та забезпечення ефективного функціонування системи охорони здоров’я в Україні», — прокоментував заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Джерело:

Міністерство фінансів



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua