"Охорона здоров’я вартує дорожче "

Лариса УСЕНКО
17 квiтня 2015

Питання якості й доступності лікування для нас не виходить з категорії нагальних. Головна проблема — брак грошей, а вже це спричиняє решту больових точок. Саме про це йшлося на круглому столі «Європейські підходи до фінансування охорони здоров’я», на якому експерти передусім говорили про те, як виконуються Україною міжнародні зобов’язання в частині забезпечення права її громадян на здоров’я. І дотичні моменти, а саме — чи справедливий бюджет, що його передбачили на цей рік для лікування хворих, і чи стало оте саме лікування хоч на крихту доступнішим, надто для тих, хто має серйозні хронічні недуги, що потребують дороговартісних ліків.

Одна з найбільших проблем вітчизняної системи охорони здоров’я, на думку президента Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктора Сердюка, — велика кількість смертей через критичне недофінансування екстреної та інтенсивної допомоги. «Україна, — каже В.Сердюк, — посідає друге місце за рівнем смертності у світі. Нам пояснюють, що бракує грошей, але на охорону здоров’я у держбюджеті передбачено всього 3,4% ВВП, тоді як ВООЗ рекомендує не менше 7%». Він переконаний, що нині, коли в країні війна, на лікування людей слід передбачати навіть більше коштів, бо до звичного вже спектру хвороб додалися постраждалі у зоні бойових дій. 

Щодо хронічних хвороб, то йшлося про гемофілію: у країнах, які дбають про своїх громадян, люди з гемофілією беруть участь у серйозних спортивних змаганнях. Українці ж зазвичай перетворюються на інвалідів. «А ті 10% забезпечення ліками, які ми маємо, — зазначив голова правління Всеукраїнського товариства гемофілії Олександр Шміло, — це насправді відсутність забезпечення». Саме тому пацієнтські організації звернулися до уряду з вимогою дотриматися Декларації №544 (її підписано 2013 р. 21 євродепутатом, в т.ч. й нашими представниками в ПАРЄ) щодо забезпечення лікування хворих на вірусний гепатит С та гемофілію, закликавши справедливо перерозподілити бюджет. Та віз, як мовиться, і нині там: коштів, які надав уряд, вистачає на лікування лише одного з десяти пацієнтів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua