"Охорону здоров’я чекає роздержавлення?"

Тетяна КАПУСТА
6 вересня 2014

В Україні доцільно запроваджувати громадсько-адміністративну модель управління медичною галуззю. Її суть полягає в тому, що профільне міністерство та підрозділи адміністрацій мають керувати у регіонах системою охорони здоров’я разом із самоврядними професійними і саморегулівними ринковими організаціями (асоціаціями лікарень, фармвиробників тощо). А громадськість братиме участь у цьому через наглядові, опікунські чи громадські ради. Таку думку міністр охорони здоров’я Олег Мусій висловив на експертній зустрічі, яка відбулася в комунікативному центрі уряду.

«У цивілізованих європейських країнах, крім держави, до управління галуззю залучені професійні самоврядні організації лікарів, медсестер, провізорів. У більшості країн це закріплено на законодавчому рівні», — наголосив він та нагадав, що законопроект про лікарське самоврядування з 2006 року вже тричі вносився на розгляд парламенту, але депутати його не ухвалили.

Нині влада декларує підтримку ідеї децентралізації управління медичною галуззю. За словами Олега Мусія, на спільній нараді представників міністерств і відомств під головуванням Прем’єр-міністра пропозицію роздержавлення системи управління охороною здоров’я схвалили. «Прем’єр дав зелене світло для підготовки таких змін. МОЗ спільно з Комітетом Верховної Ради з питань охорони здоров’я напрацювало проект закону про лікарське самоврядування, взявши за основу приклад Польщі, Болгарії, Німеччини, Австрії», — сказав він.

Водночас, перерозподіляючи управлінські повноваження, треба дотримуватися балансу, вважає голова Стратегічної дорадчої групи з питань реформування системи охорони здоров’я Володимир Курпіта: «Розв’язання питань, які стосуються фінансових механізмів, ухвалення стратегічних рішень, має відбуватися в уряді та органах місцевої влади, а відповідно питання операційної діяльності слід передати організаціям чи лікарням». Експерт наголосив: управління повинно спрямовуватися на забезпечення фінансової захищеності пацієнта та гарантію однакової доступності меддопомоги для всіх.

Крім того, за словами Олега Мусія, всі міністерства та відомства погодили проект закону, який передбачатиме зміну статусу закладів охорони здоров’я в бік їхньої автономізації і перетворення їх, по суті, на некомерційні неприбуткові підприємства. Невдовзі його розгляне профільний комітет Верховної Ради. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua