ФУТБОЛ. Гравці головної команди країни мають постійно доводити своє право носити синьо-жовту футболку. На цьому наголосив наставник національної збірної України з футболу Олег Блохін в інтерв'ю офіційному сайті  УЄФА, підсумовуючи виступи своїх підопічних у році, що минає.

«Мені, здається, вдалося досягти головного – донести до футболістів, що за красиві очі в збірній не грають. Треба постійно доводити своє право носити синьо-жовту футболку. Хочу, щоб у команді грали лише ті, для кого це справжня честь. Це був важкий рік, адже нам довелося провести дуже масштабну селекційну роботу за короткий час. За якихось шість місяців переглянули велику кількість виконавців і тепер можемо стверджувати, що кістяк збірної сформований» – підкреслив Олег Блохін, який у квітні вдруге за свою кар’єру очолив національну команду.

«Звісно, це не означає, що пошук припиняється, – додав тренер. – Але подальше посилення буде точковим. Наступного року ми також мусимо більше попрацювати над тактикою, адже в окремих відрізках хлопці не показували той рівень командної гри, на який я розраховував».

Олег Блохін зазначив, що це також було зумовлене відсутністю низки гравців. «Сподіваюся, у новому році травми оминуть наших футболістів. А ми, тренери, постараємось їх підготувати до чемпіонату Європи як слід. Досвід-бо вже маємо», – пообіцяв наставник національної команди.

У 2011-му керманичеві «синьо-жовтих» найбільше запам’яталися, зокрема, три м’ячі у ворота команди Німеччини, що принесли українцям нічию (3:3). «Адже вони були забиті одній з найсильніших збірних світу та ще й у першому матчі на реконструйованому НСК «Олімпійський», – зазначив О.Блохін.

На думку 59-річного фахівця, останні цьогорічні поєдинки продемонстрували, що збірна вийшла на правильний шлях. «Не маю сумнівів, що до Євро-2012 ми матимемо дійсно конкурентну команду», – запевнив він.

На континентальній першості тренерський штаб українців поставив за мету вийти з групи (D) – незалежно від суперників – Англії, Франції та Швеції. «Наше завдання не міняється. Якщо Англія і Франція вважають себе фаворитами, то це може вилізти їм боком. Не сумніваюсь: боротьба в нашій групі буде дуже серйозна. Я так і не взяв участі в чемпіонаті Європи як гравець, тож хочу надолужити все як тренер. Прагнемо порадувати грою наших уболівальників. Нехай для них цей турнір стане особливим не лише тому, що так сильно змінив інфраструктуру нашої країни, але й завдяки яскравій грі збірної України», – підсумував Олег Блохін.