"Оновлено порядок надання субвенції на модернізацію їдалень і харчоблоків у школах"

20 травня

Кабінет Міністрів України вніс важливі зміни до постанови від 16 лютого 2022 року №120 Про затвердження Порядку надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання обладнання, створення та модернізацію їдалень (харчоблоків) у закладах загальної середньої освіти. Про це повідомляє пресцентр Урядовий портал.

У 2024 році в державному бюджеті України передбачено субвенцію на модернізацію харчоблоків у сумі 1,5 млрд гривень. Із метою розподілу цих коштів МОН проводитиме відбір проектів, Порядок та умови якого подані на затвердження КМУ.

Відбір проектів здійснюватиметься за допомогою програмних засобів державної цифрової екосистеми для підзвітного управління відновленням DREAM, до якої заявники (органи місцевого самоврядування, місцеві державні адміністрації, військові адміністрації (у разі їх утворення) подають проектні заявки шляхом заповнення інформації у відповідних розділах електронного кабінету користувача, завантаження необхідної документації в електронній формі та подання електронної заявки.

За результатами пріоритезації, яка здійснюється за допомогою програмних засобів екосистеми DREAM, формуються переліки проектів по областях та місту Києву по кожному типу технологічної моделі організації харчування. Сформовані Єдиною цифровою системою та погоджені обласними, Київською міською державними (військовими) адміністраціями переліки проектів, розглядає утворена МОН комісія, яка переглядає на відповідність вимогам та умовам сформовані переліки та формує остаточний перелік проектів для фінансування за рахунок субвенції.

Основні зміни:

1. Розширення напрямків фінансування. Тепер кошти субвенції можуть бути спрямовані не лише на оновлення обладнання, а й на створення та проведення реконструкції чи капітального ремонту приміщень їдалень (харчоблоків) у школах.

2. Встановлення чітких критеріїв для відбору проектів:

 Для модернізації базової кухні у ЗЗСО з чисельністю:

 Для модернізації опорної кухні у ЗЗСО з чисельністю:

3. Запровадження прозорого механізму конкурсного відбору проектів. Буде створена спеціальна Комісія з представників центральних органів влади, експертів та громадськості, яка здійснюватиме оцінку та відбір проектів.

4. Моніторинг реалізації проектів через екосистему DREAM. Розпорядники коштів субвенції зобов'язані вносити в систему достовірну інформацію про стан виконання робіт.

5. Встановлення головних вимог на отримання субвенції: 

6. Відбір проектів для надання субвенції відбуватиметься за наступними етапами:

7. Порядок подання проекту на отримання державної субвенції:

8. Визначення переліку документів для подання заявки:

Ці зміни дозволять забезпечити комплексне оновлення інфраструктури та нададуть можливість покращити умови та якість харчування учнів у школах.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua