"ООН непокоїться дедалі більше"

3 березня 2015

Кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні з територій, уражених воєнними діями, перевищила 1 мільйон осіб. Про це йдеться в новій моніторинговій доповіді про ситуацію з дотриманням прав людини в Україні, представленій верховним комісаром Зейдом Раад аль-Хусейном.

Доповідь охоплює період з 1 грудня 2014 року по 15 лютого 2015-го. В ній зазначено, що всі аспекти людського життя зазнали негативного впливу, а становище місцевих жителів стає дедалі гіршим, особливо на територіях, що перебувають під контролем незаконних військових формувань.

«Ситуація у східній Україні дедалі більше впливає на ситуацію з правами людини в інших частинах країни. На сьогодні зареєстровано більш як мільйон внутрішньо переміщених осіб, і в багатьох місцях центри для їхнього прийому перевантажені та недостатньо забезпечені ресурсами», — йдеться в доповіді.

В ООН звертають увагу на те, що після відносного затишшя у грудні 2014 року ситуація у сфері безпеки та прав людини на сході значно погіршилася в січні та на початку лютого цього року. Зокрема безладні обстріли населених пунктів як на підконтрольній Україні території, так і території, підконтрольній бойовикам, призвели до великих втрат серед мирного населення.

«Якщо ця тенденція триватиме, вона відкриє нову смертоносну главу цього конфлікту, розширюючи територію, на якій верховенства права та захисту прав людини практично нема», — цитує УНІАН позицію верховного комісара ООН з прав людини.

«Усі ті, хто залишається (на не контрольованій нашим урядом території), мають право на захист відповідно до міжнародних стандартів у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права, що їх повинні дотримуватися всі відповідні сторони. Усі порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини слід ретельно розслідувати, а тих, хто їх скоїв, потрібно негайно притягнути до відповідальності», — наголошено в документі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua