"Опалювальний сезон уже почався у 14 регіонах України"

Інна КОСЯНЧУК
2 жовтня 2013

Осінь цього року дихнула холодом набагато раніше, ніж їй належить за календарем. Тож прийшов час і комунальникам продемонструвати, чи справді так добре, як запевняли, вони підготувалися до опалювального сезону. В останній день вересня тепло почали включати в 14 областях України. Про це йшлося на Всеукраїнській селекторній нараді з питань підготовки до опалювального сезону, яка відбулася 30 вересня в Кабінеті Міністрів під головуванням віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула. Щоправда, поки що йдеться про об’єкти соцсфери — дитсадки, школи, лікарні.

Олександр Вілкул зауважив, що треба вжити всіх заходів для забезпечення людей теплом.

«Це завдання треба стовідсотково виконати під особисту відповідальність керівників регіонів. За даними Гідрометцентру, на цьому тижні середньодобова температура буде нижчою 8 градусів три доби поспіль у 20 регіонах України. Тому в цих регіонах опалювальний сезон має початися раніше, ніж 15 жовтня. Опалювальний сезон уже почався у Києві, де підключено 23 лікарні, та в 14 регіонах, однак треба значно швидше підключати і об’єкти соціальної сфери, і житлові будинки. Також я ще раз наголошую на необхідності стабільності тарифів. Про підвищення не має бути й мови», — зауважив Олександр Вілкул.

Він повідомив, що за його завданням в усіх регіонах розпочато заповнення систем опалення та теплових мереж теплоносієм для прокачування системи. Через низьку температуру повітря в нічний час не пізніше 5 жовтня в усіх закладах соцсфери має розпочатися опалювальний сезон.

Загалом, зауважив віце-прем’єр-міністр, підготовка до опалювального сезону технічно і організаційно виконана. Майже завершено ремонт об’єктів водопостачання та водовідведення, особливу увагу приділяли ремонту теплотрас і тепломереж. Також на 95% заготовлено посипкового матеріалу, а 18 регіонів ним забезпечені повністю. Загалом сім регіонів до зими підготувалися стовідсотково. 

«Регіони повинні відпрацювати взаємодію комунальників з іншими службами, зокрема з ДСНС. Необхідно зробити максимум для недопущення в цьому опалювальному сезоні аварій та відпрацювати систему швидкого реагування на всі негаразди», — підкреслив Олександр Вілкул.

Також він повідомив, що 8 жовтня, під час візиту в Донецьку область планує провести робочу нараду в Світлодарську та перевірити роботу нової котельні, яка була збудована після того, як сталася аварія на Вуглегірській ТЕС.

Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник доповів, що плани, які були намічені з початку підготовки до зими, майже виконані. Також він зауважив, що підприємства ТКЕ мають завершити роботу з укладення договорів з НАК «Нафтогаз» на постачання блакитного палива для опалення, і нагадав, що з 21 вересня набула чинності постанова Кабінету Міністрів № 683 щодо випуску фінансових казначейських векселів, які можна застосовувати для погашення заборгованості за газ у частині різниці в тарифах. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua