"Оприлюднено духовний заповіт: Митрополит Володимир закликав нового предстоятеля УПЦ (МП) не порущувати церковний мир"

13 серпня 2014

Митрополит Володимир застеріг собор єпископів Української православної церкви (Московського патріархату) від обрання новим предстоятелем церкви людини політично заангажованої і наголосив, що кожен із учасників собору має врахувати ситуацію в країні. Про це йдеться у «духовному заповіті» митрополита, оприлюдненому на сайті Фонду його памʼяті.

«Живучи у суспільстві, яке глибоко розділене за політичними уподобаннями, кандидат у предстоятелі має постійно уникати політики. Бо якщо на чолі церкви стане людина, душа якої потьмарена політичними пристрастями, то замість того, щоби сіяти в народі насіння віри, такий горе-ієрарх сіятиме пристрасті, якими сповнена його душа», – вважав митрополит Володимир.

«У політичному житті обрання на чільні посади звичайно передбачає конкуренцію, партійність і глибоке розділення. У церкві ж усе має бути зовсім інакше. Проте в її історії чимало прикладів, коли боротьба за владу розсварювала ієрархів і шкодила церковній єдності. Тому застерігаємо і благаємо братів-архієреїв — знайдіть у собі сили протистояти спокусі й не дайте духу лукавства і суперечок порушити церковний мир», – йдеться у заповіті покійного глави УПЦ (МП).

Митрополит Володимир також наголосив, що «якщо в церкві, так само як у світському житті, влада належатиме багатим, вона нічим не відрізнятиметься від світу цього».

13 серпня у Києві триває собор єпископів УПЦ (МП), під час якого зокрема мають обрати нового предстоятеля церкви.

Митрополит Володимир помер 5 липня 2014 року.

Радіо Свобода   



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua