ХАРЧІ. Мінагрополітики активно підтримуватиме розвиток органічного сільськогосподарського виробництва. Про це повідомив керівник відомства Микола Присяжнюк, який вважає розвиток органічного землеробства запорукою конкурентоспроможності українського аграрного сектору на довготривалу перспективу.

«Розвиток сільськогосподарського виробництва у напрямі органічного землеробства – актуальна світова тенденція. І Україна не стане винятком в цьому питанні», — додав Микола Присяжнюк.

В Україні вже є підприємства, що розробляють стандарти органічного сільськогосподарського виробництва та маркування такої продукції, повідомляє прес-служба профільного міністерства.

«Вітчизняні аграрії повинні скористатися зростаючим світовим попитом на «чисту» продукцію, бо в більшості країн споживачі готові заплатити на 15% більше від вартості продуктів, якщо вони вироблені із застосуванням усіх органічних вимог. Українські землі протягом останніх десятиліть відпочили від мільйонів тонн хімікатів і готові у результаті плідної праці фермерів нагодувати органічними продуктами Європу та країни Близького Сходу», — зазначив урядовець.

Він нагадав, що у Верховній Раді розглядається законопроект «Про органічне  виробництво», який має заповнити прогалину в законодавчій базі і сприяти активнішому розвитку органічного землеробства. Водночас «харчі без хімікатів» потребують невідкладної сертифікації, бо протягом останніх років маркування «чистих» товарів стало стихійним та неконтрольованим.