НАУКА.Давнє озеро, приховане глибоко під крижаним панцирем Західної Антарктиди, може дати життєдайні ключі для зміни клімату і майбутнього підвищення рівня моря, а також відкрити нові форми життя: так вважає група британських інженерів і вчених.

Дослідники вирушають до одного з найвіддаленіших і найнесприятливіших з точки зору природних умов місця на Землі – озера Еллсворт, яке ховається на глибині трьох кілометрів під шаром твердого льоду. Перший крок – отримати картину озера, вони роблять це на основі аналізу того, як відбивається звук від цих вибухів. Озеро є рідким – через величезний тиск верхнього шару льоду на нього. Воно має приблизно 10 км завдовжки і 150 метрів завглибшки. 

За допомогою окропу дослідники зроблять отвір – завбільшки з платівку CD. Тоді крізь цей отвір вони спустять порожнисті свердла, моторним пристроєм скерують їх до поверхні озера, аби взяти проби води з нього. Вчені сподіваються знайти там віруси, бактерії, одноклітинні мікроорганізми із назвою «археа» і багатоклітинні організми «евкаріот». Ці форми життя могли б розширити нашу уяву про те, як почалося і розвивалося життя на Землі.

 Copyright © 2011 euronews