"Ожила гора і лиха наробила"

Оксана ГОЛОВКО
23 квiтня 2013

В ЕПІЦЕНТРІ. Китайські загони рятувальників уже кілька діб поспіль намагаються дістатися до людей, які вижили після потужного землетрусу магнітудою 6,6 бала, який стався у віддалених гірських селах  провінції Сичуань у суботу о 8:02 за місцевим часом. За повідомленнями китайських державних ЗМІ, стихія забрала життя понад двохсот людей, майже 12 тисяч зазнали поранень. Однак представники влади заявляють, що кількість загиблих і травмованих може істотно зрости, оскільки про ситуацію у деяких гірських районах досі відомо не все.

Роботу рятувальників ускладнюють зсуви грунту, тому  в багатьох місцях до постраждалих можна дістатися лише пішки, а місцевим жителям доводиться шукати прихистку в тимчасових притулках та спецавтомобілях.

Точної кількості загиблих ніхто не знає, бо завали швидко розібрати не вдасться. Фото з сайту images.yahoo.com

Китайський прем’єр-міністр Лі Кецян, який контролює зусилля з надання допомоги, запевнив журналістів,  що рятувальні роботи — нині найперший обов’язок перед людьми. Китай отримав пропозиції про допомогу від кількох країн, в тому числі від Японії, з якою перебуває у територіальній суперечці щодо групи островів у Східнокитайському морі.

Президент України Віктор Янукович висловив співчуття Голові Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіну у зв’язку із загибеллю людей унаслідок землетрусу у провінції Сичуань. «Від імені народу України та від себе особисто висловлюю глибокі співчуття сім’ям загиблих та прошу передати слова підтримки і побажання швидкого одужання усім постраждалим», — йдеться у співчутті глави Української держави.

А Прем’єр-міністр Микола Азаров з приводу трагедії, яка забрала людські життя, висловив співчуття Прем’єру Державної Ради Китайської Народної Республіки Лі Кецяну. «Від імені Українського уряду та від себе особисто висловлюю глибокі співчуття сім’ям загиблих та слова підтримки постраждалим у результаті руйнівного землетрусу в провінції Сичуань», — написав Микола Азаров в урядовій телеграмі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua