"Озимих — більше, соняшнику — менше"

Олена ІВАШКО
18 квiтня 2013

ПОСІВНА.  Після призупинення через несприятливі погодні умови миколаївські аграрії відновили весняно-польові роботи. Сьогодні посівна кампанія вийшла на завершальний етап: досівають ранні зернові, тривають підготовчі роботи до посіву пізніх ярих, технічних культур — кукурудзи та ріпаку. Стан озимих спеціалісти характеризують як задовільний і гарний, місцями спостерігається порушення вегетації внаслідок морозів, але загалом результати очікуються хороші.

Усього озимих посіяно на площі 644 тисячі гектарів.  Теплий грудень і м’яка зима сприяли нормальному розвитку рослин — такий висновок зроблено за підсумками спостережень від початку осені до сьогодні. Однак моніторинг озимих триватиме до травня. Пересівати планують лише 3% загальної площі озимих.

Як повідомив заступник голови облдержадміністрації Володимир Луста,  цього року є певні відмінності в характеристиці посівних площ. По-перше, на 60 тисячах гектарів збільшено площі посівів озимих культур

По-друге, вперше зменшено посів соняшнику на 174 тисячі гектарів. Це зроблено для збереження родючості грунтів.

У зв’язку з тим, що літо, за прогнозами синоптиків, буде аномально спекотним, навчені торішнім досвідом, сільгоспвиробники використовують нові посухостійкі й районовані сорти. Важливими чинниками є також своєчасне підживлення вітамінами і мінералами, обробка гербіцидами і фунгіцидами, впровадження сучасних агротехнологій.  З цією метою аграрії області активно залучають кредитні кошти, беруть у лізинг сучасну техніку. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua