"Пам’ять застерігає від повторення злочинів"

28 сiчня 2015

27 січня 1945 року війська Першого українського фронту звільнили в’язнів концтабору в Освенцимі, яким вдалося уникнути газових камер та крематоріїв. Щоб ушанувати цю подію, Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй встановила Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Цього дня у зверненні Президент Петро Порошенко нагадав, що під час Другої світової війни нацисти цілеспрямовано та планомірно винищили близько шести мільйонів євреїв у Німеччині й на захоплених територіях інших країн Європи. Зокрема через табір смерті Аушвіц-Біркенау, згідно з документами Нюрнберзького трибуналу, пройшло з муками 2,5 мільйона людей. «Для українців жахливим символом Голокосту став Бабин Яр — місце розстрілу понад 150 тисяч євреїв та представників різних національностей. Існував Дробицький Яр у Харкові, а також багато інших місць, де нацистські нелюди масово вбивали євреїв, — цитує слова Президента його прес-служба. — Пам’ять про невинно убієнних за ознаками національної, етнічної, расової, культурної, релігійної належності демонструє рішучість міжнародної спільноти ніколи більше не допустити повторення страшних злочинів, спричинених ксенофобією, расизмом, тоталітарними ідеологіями».

Глава держави переконаний, що тільки в єдності з вільним світом Україна стоятиме на сторожі гуманізму, свободи та демократії.

До 70-х роковин пам’яті жертв Голокосту Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк виступив зі зверненням до організаторів та учасників меморіального вечора «Шість мільйонів сердець». «Вшановуючи в цей день пам’ять шести мільйонів жертв Голокосту, серед них ми із скорботою згадуємо сотні тисяч розстріляних, закатованих і знищених на території України у ті страшні роки євреїв, ромів, українців та представників інших національностей, — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. — Ми вшановуємо тих, хто в нелюдських умовах вижив і доніс до нас страшну правду про те, до чого веде ідеологія, побудована на ідеях ненависті та фанатизму, зверхності однієї нації над іншими».

За його словами, українці схиляють голови із вдячністю перед пам’яттю тих, хто з ризиком для життя рятував приречених на смерть, і тими, хто ціною свого подвигу звільнив тисячі в’язнів нацистських концтаборів.

Вітчизняна влада засуджує всі злочини, скоєні проти єврейського народу, всі випадки антисемітизму, геноциду, міжнаціональної та міжрелігійної ворожнечі. Повертаючись у реалії, Арсеній Яценюк нагадав, що проти України здійснюється військова агресія, а терористи вчиняють репресії, подеколи вбивства за національною або конфесійною ознакою.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua