ГОТІВКОВІ ПОЗИКИ. Коли грошей обмаль, а треба якось жити далі, є один перевірений спосіб добути трохи готівки. Можна звернутись в ломбард, але не в звичайний, де з Вас візьмуть утридорога, а в муніципальний.

Цей ломбард року діє в Парижі з 1637 і користується шаленою популярністю. Під заставу приймається усе - від меблів до ювелірних виробів. Грошова позика становить 50-70% від реальної вартості заставного майна.

«З 2007 року до вересня 2011, якраз коли шаленіла криза, ми переживали справжній бум. Ломбард - це барометр суспільства. Коливання рівня безробіття та добробуту напряму пов’язане з пожвавленням роботи ломбардів», - каже менеджер ломбарду Бернар Кандіяр.

За словами менеджера ломбарду, у вересні в установу зверталося в середньому 670 клієнтів щодня! Як наслідок в складських приміщеннях на своїх хазяїнів чекають близько одного мільйона різних речей.

Якщо вони застоюються, то, за умовами договору, виставляються на аукціоні. Як правило, з молотка йде до 10% заставленого майна. Ці торги навіть мають учасників з 20-річним стажем.

«Це спосіб заробити трохи готівки, не завдаючи нікому шкоди. Це хороша практика. І якби я, скажімо, потребувала грошей, я б також звернулась в ломбард», - каже Марі-Анна Маркад, яка скуповує заставлені речі.

Для тих, хто скуповує заставлені речі, це, звісно ж, вигідний бізнес. Для тих, хто розлучається з сімейними реліквіями, все не так добре. Вони, як правило, приховують свої візити в ломбард, але все одно кажуть, що без позики могли опинитися у ще більшій халепі.

Джерело: 24 телеканал новин