ПРАВО ВИБОРУ. За попередніми даними, на вчорашніх парламентських виборах у Польщі перемогла правляча партія «Громадянська платформа». Як свідчать опитування, її підтримали 39,6 виборців, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на видання Gazeta Wyborcza. Друге місце зайняла найбільша опозиційна партія «Право і справедливість» - за неї проголосували 30 відсотків виборців.

Здолали п’яти відсотковий бар’є і увійшли до Сейму ще три партії. Це посткомуністи - Союз лівих демократів, за який проголосували понад вісім відсотків поляків. «Селянська партія» (нинішній партнер «Громадянської платформи» в уряді) - отримала 8,2 відсотка голосів. І, нарешті, «Рух Пали кота» - нова партія, яка змогла заручитися підтримкою 10 відсотків поляків.

Соціологи передбачають, що в новому парламенті «Громадянська платформа» отримає 212 місць із 460, а її союзник по коаліції Народна партія Польщі - 27 мандатів. Це приблизно стільки ж, скільки коаліція мала місць у колишньому парламенті. Партія «Право і справедливість» Ярослава Качинського може отримати 158 місць, що майже на 10 більше, ніж у парламенті попереднього скликання.

Премєр-міністр Польщі Дональд Туск уже заявив про перемогу на виборах. «Хочу подякувати всім, хто голосував за нас, і всім, хто не голосував, тому що ще чотири роки ми разом ділитимемо відповідальність за Польщу», - сказав він.