ПРОЕКТИ. «Команда донецьких альпіністів планує на честь Євро-2012 перший футбольний матч цього етапу зіграти на вершині Евересту. Нехай Україна свій перший гол заб’є з найвищої маківки нашої планети, з Евересту». Саме такі наміри оприлюднив на сесії Донецької обласної ради президент Донецької обласної федерації альпінізму, майстер спорту міжнародного класу Сергій Ковальов.

   Ідея в рік Євро-2012 зіграти в футбол не тільки в Донецьку (місто, як відомо, влітку прийматиме матчі європейської першості), а ще і в Гімалаях на Евересті (8848 м), погодьтеся, є дуже символічною. Тим більш, що донецькі альпіністи в останні роки здійснили  низку цікавих експедицій. Приміром, у рамках проекту «Вугілля Донбасу на вершинах світу», що стартував у 2007 році, вони підкорили Говерлу, Монблан, Ельбрус і той самий Еверест, де залишили зразки кам’яного вугілля з шахт Донеччини.

Також донеччани підкорили безіменну вершину в Тянь-Шані (5132 м) і на правах першопрохідців дали їй назву «Пік шахтарів України». А у минулому році під час першої Донецької Антарктичної експедиції альпіністи вперше піднялися на безіменну маківку південного полюсу (3126 м), яку запропонували назвати «Пік Донбасу». Нині розпочалася підготовка до задуманого чергового проекту, і в разі його реалізації з’явиться хороша нагода відкрити рахунок футбольного дійства Євро-2012 і зробити гольовий пас із найвищої вершини світу до підніжжя донецьких териконів.