"Павлоград приймає переселенців"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
17 лютого 2015

У Дніпропетровській області офіційно зареєстровано близько 87 тисяч вимушених переселенців з окупованих і небезпечних територій України. Переважно це пенсіонери — 62%, а 22% — діти, решта — працездатні особи. Близько шести тисяч вимушено переміщених осіб наразі перебувають у Павлограді. Саме у цьому місті днями відкрили одне з п’яти модульних містечок для переселенців, що звели на Дніпропетровщині (безпосередньо в обласному центрі, Дніпродзержинську, Кривому Розі, Нікополі) у межах партнерства з німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ. На урочисте відкриття модульного містечка спеціально прибула делегація з Німеччини на чолі з Надзвичайним і Повноважним послом ФРН в Україні Крістофом Вайлем.

Містечко у Павлограді найбільше із семи, які будували у Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській областях. У комфортабельних тимчасових будинках вже розселили 450 переселенців з Донбасу, а загалом тут можуть знайти притулок 640 людей. На майданчику споруджено будинки з кімнатами сімейного типу, є гуртожиток, пральні й адміністративні будівлі (усього 13 будинків 10-модульного типу, 4 — 28-модульного типу й 3 адміністративно-господарчі будівлі). Модульні оселі мають усі вигоди, укомплектовані ліжками, шафами, матрацами, постільною білизною, столами й стільцями, кухонним посудом, холодильниками, засобами особистої гігієни, санвузлами. Вимушених переселенців у транзитному містечку розселяють на три місяці, упродовж яких їм підбирають постійне житло — на Дніпропетровщині або в інших областях України.

Посол Німеччини Крістоф Вайль (ліворуч) особисто побачив, куди спрямовано кошти платників податків його країни. Фото надане прес-службою Дніпропетровської ОДА

«Ці будинки — частина обіцянки, яку дала Ангела Меркель під час візиту в Україну для того, щоб полегшити життя людей, які змушені були тікати від війни. Це знак німецької солідарності з Україною. Німеччина і Європа не залишать вашу країну в цей складний час на самоті. Ми на вашому боці», — запевнив Крістоф Вайль. А спільна мета — щоб люди, які будуть жити в цих містечках та ще багато сотень інших переселенців, повернулися назад у свої домівки.

Радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Трейгерман у відповідь зазначив: «Люди, які переїхали сюди, обрали мирне життя. Вони не захотіли жити під «ДНР» і «ЛНР». Руку допомоги простягли нам наші друзі — уряд Німеччини. Завдяки таким вчинкам ми розуміємо, що єдина Україна та єдина Європа — це не просто слова».

Найближчим часом заплановано відкриття ще чотирьох модульних містечок, споруджених у Дніпропетровській області завдяки Німеччині. Разом усі п’ять містечок (вони перебувають на балансі громад міст) готові прийняти 2040 вимушених переселенців.

Заступник голови — керівник апарату Дніпропетровської ОДА Геннадій Корбан розповів, що комунальні послуги будуть частково дотаційними з бюджету області. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua