"Пенсійним внескам потрібні стимули"

Інна КОСЯНЧУК
17 березня 2015

Яким має бути подальше реформування пенсійного забезпечення? Про це йшлося під час експертної зустрічі, що відбулася минулого четверга в Кабінеті Міністрів. Експерти у Комунікативному центрі уряду і фахівці в студіях Дніпропетровська, Львова, Одеси, Харкова, Чернігова зазначали: одне з нагальних питань — це виведення зарплат із тіні, щоб люди могли сплачувати внески до Пенсійного фонду. Нині, за словами заступника міністра соціальної політики Валерія Ярошенка, у тіні 200 мільярдів гривень зарплатних коштів.

Провідний експерт «Реанімаційного пакета реформ» генеральний директор Української федерації убезпечення Галина Третьякова зауважила: «Населення, яке працює, не в змозі наповнювати потреби України із зобов’язань перед людьми похилого віку.  Жодна з програм уряду, спрямована на виведення зар?плат із тіні, не спрацювала. Суспільство не хоче сплачувати податки, коли не розуміє, наскільки прозоро вони розподіляються». Галина Третьякова розповіла про розроблені «Реанімаційним пакетом реформ» компенсатори, які допоможуть реформувати систему.

Один з них — інвентаризація. Тобто потрібно щодо кожної пенсійної справи відстежити і звірити з реєстрами РАЦСів, чи насправді є такий пенсіонер, а також чи правильно йому нараховано пенсію.  У Грузії за результатами такої інвентаризації зекономили майже 30% пенсійних коштів. «За різними оцінками експертів, зокрема з Адміністрації Президента, ми можемо зекономити до 10% сум, які нараховані. В нас є там зловживання,  чесно про це скажімо. Це 25 мільярдів гривень — та сума, якою дотується зараз весь Пенсійний фонд», — зауважила експерт. Другий компенсатор стосується деяких спеціальних пенсій. «Не можемо зменшувати фінансування тих, хто, ризикуючи життям і здоров’ям, боровся за Україну. Тому афганці, чорнобильці, військовослужбовці, які ризикують життям нині й ризикували раніше, мають отримати від держави належне. Суспільство готове сплачувати свій борг перед ними».

Також Галина Третьякова зауважила, що потрібно почати впроваджувати наступні рівні пенсійного страхування, щоб українці почали якнайшвидше отримувати пенсію із двох джерел. «Другий рівень має бути таким, щоб він мотивував кожного українця накопичувати. Якщо людина розумітиме, що це її власність, яку можуть успадкувати її близькі, то вона добровільно обиратиме собі пенсійний вік». А ще це стимулюватиме виведення зарплат із тіні. У Польщі після введення такого механізму працівники почали подавати в суди позови на роботодавців, котрі платять чорну зарплату, з якої вони не можуть сплатити внески. Щодо третього, добровільного рівня, експерт зауважила, що було б доцільно запровадити механізми стимулювання, наприклад податкові пільги на такі внески. «Щодо третього рівня пропонуємо уряду стимулювати і працівників, і роботодавців. Маємо знайти формулу реформи».

Віталій Ярошенко зазначив, що урядовці спілкуються з фахівцями і громадськістю, щоб разом напрацювати зважені креативні рішення.

Зміни, яких можна очікувати незабаром, — це скасування спеціальних пенсій. За словами заступника директора департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Тетяни Матюх, чинні більш як 20 законів, за якими нараховують спецпенсії. Нині  Мінсоцполітики та ПФУ напрацювали законопроект, який передбачає, що пенсії для народних депутатів, суддів, прокурорів, держслужбовців та інших категорій призначатимуть за одним законом. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua