"Перемир’я — інструмент боротьби з противником"

16 грудня 2014

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Хоч би яким крихким було перемир’я на Донбасі, багато хто вважає його єдиним шансом наблизити мир. Ось і Президент Петро Порошенко, провівши нараду з керівниками силових відомств, позитивно оцінив режим припинення вогню, якого наші військові дотримуються з 9 грудня. Він переконаний, що в цілому це дало змогу посилити українські позиції і забезпечення військовослужбовців на лінії оборони.

«Мужність українських Збройних сил, ефективність роботи інших силових підрозділів, — зазначив глава держави, — дали нам змогу за короткий час здійснити технічне переозброєння, відновити боєздатність частин, наростити кількість і на сьогодні продемонструвати, що Україна — сильна держава. Бо мир можуть забезпечити лише сильні Збройні сили».

Водночас Петро Порошенко наголосив на необхідності активізації роботи зі звільнення заручників, які перебувають у полоні бойовиків і на території Росії. Президент вимагає чіткої скоординованої роботи між Службою безпеки і Міністерством закордонних справ для прискорення повернення наших бійців додому.

«Завдання ставиться таке, — сказав глава держави, звертаючись до очільника Служби безпеки, — що до Різдва всі, хто є у списках, а їх сьогодні понад 600, мають повернутися додому». І додав, що не менше зусиль СБУ має докласти і до пошуку зниклих безвісти громадян.

Президент також відзначив роботу Державної прикордонної служби, маючи на увазі передусім проведення операції щодо відновлення українського контролю над Арабатською стрілкою, і зазначив, що чекає позитивних результатів і на Чонгарі.

«Кожен кілометр української землі — це надзвичайно важливо для нас», — підкреслив він, наголосивши, що перенесення кордону контрольованої території більш як на 8 кілометрів дало змогу фактично демілітаризувати Арабатську стрілку, звільнити газорозподільну станцію, і тим самим відновити забезпечення газом Генічеська.

Ішлося й про гуманітарну допомогу жителям Донбасу, забезпечення продуктами харчування і медикаментами українських громадян, які перебувають на тимчасово окупованій території.

«Вони мають право і можливість розраховувати на державну допомогу», — сказав Петро Порошенко і наголосив на необхідності посилення контролю за доставкою українського вантажу та організації його розподілу так, «щоб він не потрапив у руки бойовиків». Глава держави сподівається, що не повториться ситуація, коли нашу допомогу розкрадали бойовики, і вона не доходила до тих, кому її призначено.

Людям потрібні не лише харчі й медикаменти, а й нормальні умови проживання у своїх помешканнях. Президент доручив опрацювати питання, які стосуються забезпечення жителів окупованих територій теплом і електроенергією. «Нам треба забезпечити, щоб люди мали можливість фізично вижити у важких умовах», — цитує главу держави його прес-служба. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua