"Переорієнтація із сирів — на масло і молоко"

Олександр ОХОТА
5 серпня 2014

У зв’язку з черговою забороною Росії ввозити на її територію сири низки українських підприємств вітчизняний ринок почав переорієнтовуватись на іншу продукцію та інші ринки. Про це «УК» повідомила експерт аграрних ринків «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ) Аліна Жарко.

За її словами, за перші півроку, за даними Держстату, виробництво жирних сирів скоротилося на 18,5% порівняно з першим півріччям 2013 року, і становило 66 тисяч тонн. Натомість за цей час зросло виробництво іншої молочки, насамперед масла до 55,8 тисячі тонн (на 34%) і сухого знежиреного молока до 27 тисяч тонн (на 52%). Разом із виробництвом цих молочних продуктів зріс і їх експорт. Основними експортними ринками збуту для сухого молока були Казахстан, Росія, Бангладеш, Нігерія, Єгипет та ін.

«Як відомо, з 28 липня Росія повністю заборонила експорт української молочної продукції на свій ринок. Таким чином, переорієнтація виробництва молочної продукції та диверсифікація ринків збуту триватиме й надалі», — прогнозує експерт УКАБ.

На думку Аліни Жарко, додатковим шансом для галузі є вихід на європейський ринок. «Для цього Україна повинна успішно пройти інспектування фахівців Європейської комісії SANCO, яке заплановано на кінець вересня — початок жовтня 2014 року. Виробники очікують підписання Президентом України Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів», прийнятого 22 липня 2014 року, що є передумовою успішного проходження перевірки», — підсумувала вона.

P.S. Хоч як прикро, але з 1 серпня 2014 року Россільгоспнагляд знову ввів тимчасові обмеження на ввезення на територію РФ української сої, соєвого шроту, соняшнику та крупи кукурудзяної нібито через загрозу занесення карантинних організмів з України. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua