"Перепадів тиску не буде"

Павло КУЩ
11 лютого 2014

Протягом останніх трьох років комунальне підприємство «Донецькміськводоканал» активно впроваджує енергоефективні програми, завдяки яким з’явилася можливість домогтися істотного зменшення втрат питної води. Приміром, торік комунальники працювали відразу над кількома проектами: модернізація об’єктів водопостачання та водовідведення, оптимізація водорозподільного процесу за рахунок експлуатації запроваджених сучасних вузлів регулювання тиску на водних мережах, підвищення енергоефективності обладнання. І результат не забарився, адже порівняно з 2012 роком вдалося заощадити майже 9 мільйонів кубометрів води і зменшити при цьому втрати майже на 4 відсотки.

Ці відчутні зрушення, на переконання фахівців, були цілком прогнозованими з огляду на наполегливу й цілеспрямовану роботу в цьому напрямі.

«Весь 2013 рік ми продовжували послідовно працювати над регулюванням подачі води у різний час доби з допомогою вузлів телеметрії й регуляторів тиску на мережах, — каже директор КП «Донецькміськводоканал» Юрій Перебийнос. — Досягненням стало те, що нам вдалося значно оптимізувати роботу водогінних вузлів і зменшити втрати води та кількість аварійних ситуацій».

За словами керівника підприємства, економія води та електроенергії — результат початку експлуатації комплексів телеметрії з регуляторами тиску: на мережах водопостачання вже встановлено сто таких механізмів, які допомогли усунути гідроудари та відрегулювати водопостачання залежно від потреб донецьких споживачів. І з огляду на цей позитивний досвід у 2014 році «Донецькміськводоканал» планує змонтувати й використовувати ще 123 комплекси телеметрії.

 Під час оптимізації водопостачання шахтарської столиці кілька перспективних проектів, починаючи з 2012 року, реалізовують поетапно. Один із них передбачає реконструкцію водогінних вузлів і насосних станцій та встановлення сучасних приладів обліку питної води. Відмова від дідівських приладів, які працювали за принципом перепаду тиску, і використання значно сучасніших дало змогу підприємству підвищити точність відповідних вимірів, зменшити витрати на обслуговування, уникнути необхідності планово-запобіжних ремонтів і загалом значно зменшити витрати на експлуатацію господарства водопостачання. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua