"Переселенцям допоможуть розпочати власну справу"

Світлана ІСАЧЕНКО
28 сiчня 2015

Буковина вже прийняла понад 2 тисячі вимушених переселенців із Криму і сходу країни. Одним із фінансових джерел вирішення їхніх нагальних питань стане проект «Покращення умов життя та соціальна адаптація внутрішньо переміщених осіб в Чернівецькій області», який за сприяння Європейського Союзу реалізовують департамент соціального захисту Чернівецької облдержадміністрації разом з Чернівецькою міською радою.

Чернівецька область першою з-поміж інших уклала із представництвом ЄС грантовий контракт. Область отримала грантові кошти для допомоги співвітчизникам, які через воєнні дії тимчасово залишили домівки. Тож  293,8 тисячі євро планують використати зокрема на капітальний ремонт і вмеблювання двох нині покинутих гуртожитків у селах Михайлівка і Кострижівка Глибоцького та Заставнівського районів.

— Ставимо за мету створити належний рівень комфорту для 22 багатодітних сімей, які приїхали на Буковину рятуватися від війни і живуть у приватному секторі, — розповідає Тетяна Татарчук, начальник відділу інвестицій та міжнародних зв’язків Чернівецької міської ради. — Ці родини отримають тимчасове місце проживання, а також необхідні меблі, побутову техніку, посуд, постільну білизну, теплий одяг, ліки. Крім того, всі переселенці матимуть швидкий і вільний доступ до затверджених державою соціальних послуг через створення спеціального центру соціального і юридичного консультування.

Сім’я кримського татарина Енвера Кадирова відкрила в Хотині кафе національної кухні. Фото з сайт molbuk.ua

Ще один особливо важливий етап проекту — працевлаштування переміщених осіб. Для цього в межах великого проекту грантодавець передбачив 15 субгрантів на 30 тисяч євро, які допоможуть людям розпочати чи розвинути власний бізнес. Кошти спрямують на придбання обладнання, приміром швейних машин чи ліній із сортування і фасування певного виду продукції.

Виконавці європроекту покладають надію на те, що у Кострижівці, де заплановано відбудувати гуртожиток, найближчим часом відновить роботу місцевий комбінат з випуску будівельних матеріалів. А це додаткові робочі місця.

Передбачено й соціальну адаптацію переселенців, формування толерантних взаємин із місцевим населенням. Для цього влаштовуватимуть, найперше дітям, ознайомчі екскурсії Буковиною, мистецькі зустрічі, відвідини театрів, музеїв. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua