Президент підписав Закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Підпис під документом, який ухвалила Верховна Рада 20 жовтня, глава держави поставив під час зустрічі з громадянами, які змушені були покинути свої домівки через ситуацію на Донбасі.

Він зазначив, що Європа не знала за останні десятиліття такої кількості переміщених осіб і таких проблем, з якими нині зіткнулася Україна. «Безумовно, ми маємо знайти і запропонувати шляхи розв’я?зання проблем кожної конкретної людини для того, щоб полегшити ці непрості часи», — наголосив Петро Порошенко. За його словами, прийнятий закон дасть змогу захистити людей від дискримінації і примусового повернення — цей документ важливий для 465 тисяч вимушених переселенців.

Однак закон, на переконання глави держави, недосконалий і потребує доопрацювання. Президент вже обговорив це питання з Прем’єр-міністром і домовився, що тільки запрацює нова Верховна Рада, у документ вноситимуть зміни. «Я доручив, щоб уряд доопрацював і розробив нормативні акти, які мають запрацювати після прийняття цього закону, для того, щоб можна було вирішити проблеми: доступ до освіти, працевлаштування, розміщення, соціальні виплати, вирішення питання медицини», — передає слова Президента його прес-служба. Він подякував представникам громадськості, волонтерам та експертам за допомогу в розробленні закону і закликав долучитися до його доопрацювання.

Уповноважений Президента з питань врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко сказала про важливість інтеграції переселенців у нові обставини, в яких вони опинилися, і вироблення спеціальної інформаційної політики для окупованих територій. «Визволення окупованих територій можливе не тільки завдяки сильній армії, а й завдяки створенню сильної громадянської позиції суспільства на цих територіях. Це потребує серйозної інформаційної політики», — пояснила посадовець.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»