"Перетворення потребують законодавчого оформлення"

Лариса ДАЦЮК
20 травня 2015

Ні для кого не таємниця, що досить часто реформи пробуксовують через недостатню законодавчу забезпеченість. Разом з інертністю чиновництва це стає суттєвим гальмом на шляху до прогресу. Тож Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вважає абсолютно правильною і своєчасною ініціативу щодо плану законодавчого забезпечення реформ.

«Цей акт, який буде затверджено українським парламентом, — це чітка дорожня карта для вищого законодавчого органу країни», — заявив Прем’єр під час презентації Плану законодавчого забезпечення реформ у Верховній Раді.

За словами Арсенія Яценюка, до кінця каденції цього складу парламенту слід ухвалити до півтисячі актів законодавства, фахових законів, спрямованих на реформування країни й її наближення до Європейського Союзу.

Усе це хоча й близька, але перспектива. В уряду вже є низка заходів, які потребують ще більш прискіпливого розгляду та втілення в життя. Йдеться про підвищення соціальних стандартів. Народні депутати разом з урядовцями мають негайно розпочати роботу з вивчення всіх можливостей індексації грошових доходів громадян.

Арсеній Яценюк нагадав, що парламентська коаліція ухвалила рішення з 1 грудня нинішнього року проіндексувати грошові доходи громадян. Уряд готовий до такого кроку.

«І я перший зацікавлений у тому, щоби перенести термін індексації на період раніше», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Щоправда, тут є одне але. До того ж не маленьке: де взяти на це кошти? В Арсенія Яценюка є на це відповідь — знайти фінансовий ресурс можна, порадившись із Міністерством фінансів, Міністерством соціальної політики та профільним комітетом Верховної Ради.

Водночас гроші треба буде шукати й для правоохоронних органів та органів з питань національної безпеки і оборони (відповідний запит щодо додаткового їх фінансування вже надійшов). Сума чималенька — 17,5 мільярда гривень. І хоча уряду вдалося накопичити певні кошти на Єдиному казначейському рахунку, левова їх частка піде на субсидії для малозабезпечених громадян. А це — 25 мільярдів гривень, які мають бути на казначейських рахунках, щоб кожна людина, яка претендує на пільгу чи субсидію, отримала її, а не обіцянку.

Для підстраховки у Прем’єра є ще один варіант, запропонований фракцією Радикальної партії: спільними зусиллями повернути 1,4 мільярда доларів США, які арештовані урядом України, але поки що не конфісковані ні судом, ні прокуратурою. Це реальний ресурс, який можна спрямувати на підвищення грошових доходів громадян.

Сповідувати такий підхід Арсеній Яценюк закликає усіх. Адже треба говорити про реальні речі, а не вигадувати казна-що для перемоги на виборах.

«Ми взяли спільну відповідальність, — заявив Прем’єр. — Я свій хрест готовий нести й переконаний, що всі члени коаліції, які думають про майбутнє держави, так само спільно будуть робити все, на що сподівається український народ».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua