Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»

4 грудня в Полтаві на маршрути не виїхали приблизно 20% приватних автобусів, власники яких не задоволені діючими тарифами на перевезення пасажирів і вимагають від міської влади підвищити плату за проїзд до 8 гривень. Першими на собі це відчули жителі околиць. Тепер, щоб виїхати в центр міста, на зупинці доводиться чекати більше, ніж півгодини.

Секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота, який цими днями на вимоги перевізників відповів, що не сприймає мову ультиматумів, на своїй сторінці в Фейсбуці попередив, що влада буде розривати договори з недобросовісними перевізниками. Але перевізників це не злякало, вони погрожують зупинити 50% автобусів, а то й усі, якщо до них не дослухаються.

«Ми спеціально вирішили не випустити на маршрути 20% транспортних засобів, щоб це не було критичним для громадян, але це має стати сигналом для влади про серйозність наших намірів. Поки що ми зустрілися із заступником міського голови Олексієм Чепурком, однак нічого конкретного він не запропонував – тільки чергові зустрічі та вивчення питання про підвищення тарифу. Тому, якщо наші вимоги залишаться без відповіді, ми готові вже з 5 грудня не випустити на маршрути 50% автобусів. При цьому в акції беруть участь абсолютно усі приватні перевізники. Якщо ми не знайдемо жодного порозуміння, то може зупинитися увесь пасажирський транспорт», –розповів журналістам голова ГО «Асоціація перевізників Полтавщини» Юрій Лупаєнко.

За його словами, 8 гривень за квиток, це небагато. При цьому він зазначив, що перевізники готові до прийняття компромісного рішення, щоб квиток коштував дешевше. Але категорично відмовляються возити пільговиків, яких у місті 100 тисяч, і які постійно скандалять з водіями.

Рішенням виконкому від 21 листопада питання встановлення нових тарифів на перевезення пасажирів у громадському транспорті Полтави включено до Плану діяльності з підготовки регуляторних актів виконкому на 2018 рік.