Археологи знайшли в Грузії фрагменти глечиків віком в вісім тисяч років, на яких виявили залишки найдавнішого в світі вина.

Археологи з Університету Торонто в Канаді та Грузинського національного музею виявили сліди найдавнішого вина в світі, вік якого понад вісім тисяч років. Знахідку зроблено під час хімічного аналізу фрагментів глиняного посуду епохи неоліту. Про це повідомляє ukurier. gov.ua з посиланням на ScienceAlert.

Череп’яні фрагменти глиняного посуду знайшли під час археологічних розкопок на території стародавніх грузинських поселень Гадахрилі Гора та Шулавери Гора, що в п’ятдесяти кілометрах південіше Тбілісі.
Результати дослідження показали, що на фрагментах восьми посудин виявили кислоти, характерні для вина, зокрема винну, яблучну, янтарну і лимонну кислоту.

Найдавніша із знайдених посудин датується приблизно 5980 роком до н.е. На деяких глечиках зображено виноградні грона і людину, яка танцює.

У стародавній Грузії вміли отримувати справжнє вино і зберігали його у величезних посудинах об'ємом 300 літрів.

«Це найдавніший приклад одомашнення дикорослого євразійського винограду виключно для виробництва вина. Вино є центральним явищем західної цивілізації. Як ліки, засіб для спрощення спілкування в суспільстві, речовина, що змінює стан відомості, а також цінний товар, вино стало центром релігійних культів, фармацевтики, кухні, економіки і суспільства на Близькому Сході », – розповів учений університету Торонто співавтор доповіді про знахідку Стефан Батюк.

Грузія має древню спадщину виноробства. Вона розташована на перехресті між Західною Азією та Східною Європою, а виноград, виявлений у фрагментах глиняного посуду, – це Вітіс Вініфера – так звана «євразійська виноградна лоза», з якої виникли усі сорти сучасного винограду.

На фрагментах восьми посудин виявили кислоти, характерні для вина, зокрема винну, яблучну, янтарну і лимонну кислоту.

«Євразійська виноградна лоза» є праматір’ю сучасного винограду і її батьківщина – Кавказ»,– наголосив Стефан Батюк.

Раніше ранні ознаки виноробства було виявлено в долині річки Ханхе в Китаї. Але на думку вчених, вироблений в Азії напій не міг вважатися вином. Це був ферментований алкогольний напій з рису, меду і фруктів, що датується приблизно VII тисячоліттям до н.е.

Натомість у стародавній Грузії вміли отримувати справжнє вино і зберігали його у величезних посудинах об'ємом 300 літрів. 

Раніше вчені вважали, що справжньою батьківщиною вина був Іран. Саме там вперше знайшли сліди стародавнього виноробства, датовані п'ятим тисячоліттям до нашої ери. Тепер же вдалося з'ясувати, що до того моменту в Грузії робили вино вже тисячу років.

Раніше "УК" повідомляв, що міжнародна американо-китайська наукова група встановила, де на Землі вперше з’явилися яблука. На думку вчених, вперше плоди яблук почали масово поширюватися в Казахстані і китайських горах.