"Персональна виставка Йоко Оно відкрилася у Музеї сучасного мистецтва у Нью-Йорку"

27 травня 2015

Творча діяльність Йоко Оно триває понад 5 десятиліть, але це перша її персональна виставка у Музеї сучасного мистецтва у Нью-Йорку. Вона відображає ранній період творчості художниці та відтворює її вплив на розвиток мистецтва взагалі.

Назва експозиції «Йоко Оно: One Woman Show 1960 – 1971». Тут інсталяції, аудіо, фільми, архівні матеріали періоду, коли молода художниця курсувала між Лондоном, Токіо та Нью-Йорком. 20 березня 1969 року вона одружилася із Джоном Ленноном.

Крістоф Шері – голвний куратор відділу малюнку музею МОМА:

«Коли вони зустрілися у Лондоні, Йоко Оно була відомішою за музиканта. Вона вже мала за плечима 10 років карєри, яка вплинула на мистецтво ХХ століття. Її слава затьмарювала цей момент. У нашій ретроспективі ми намагалися його відтворити».

Шоу відкривається роботою «Яблуко» – зеленим яблуком, встановленим на пєдесталі з оргскла. Тут є інсталяції, які закликають до взаємодії, наприклад, полотно, на яке відвідувачів запрошують наступити.

У відео під назвою «Відріж шматок», Йоко бере участь у перформансі, де її одяг розрізають на шматки. В іншому камера стежить за мухою, що літає над оголеним мертвим тілом жінки.

Знову Крістоф Шері:

« У 1971-му Йоко Оно створює інсталяцію з мухою над мертвим жіночим тілом. Але що поєднує ці дві роботи? Між ними перерва у 7 років. Одна – чорно-біла, інша – кольоровий фільм з професійною моделлю. Але обидві про оголеність, про надзвичайну вразливість жінки».

Для цієї ретроспективи Йоко Оно створила нову роботу під назвою «Побачити небо».

Виставка «Йоко Оно: One Woman Show 1960-1971» триватиме до 7 вересня.

EURONEWS  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua