"Пічникам додалося роботи"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
19 серпня 2014

Безпрецедентні заходи з економії природного газу можуть бути запроваджені на Полтавщині. Влада звернулася до власників будинків і квартир з проханням максимально подбати про утеплення своїх осель, а жителям сільської місцевості нагадує, що їм треба чимскоріше полагодити печі та грубки. Адже через ситуацію, що склалася з поставками російського газу, полтавцям, можливо, доведеться зимувати в умовах жорсткої економії блакитного палива. Голова Полтавської облдержадміністрації Віктор Бугайчук зауважив, що уряд країни вимагає скоротити споживання газу на третину, а така економія має забезпечити змогу обігрівати оселі взимку навіть у випадку, якщо постачання газу з боку РФ припиниться. Він наголосив, що питання опалення взимку — це питання національної безпеки. Комунальники ж зазначають, що насправді, попри декларування протягом багатьох років програм з енергозбереження, комунальне господарство області на сьогодні споживає природного газу вчетверо більше, ніж у європейських країнах. Заходи з модернізації котелень, особливо в бюджетній сфері, проводяться, але вони не здатні дати такого швидкого ефекту, як того вимагає нинішня ситуація. 

 — Заходи, розроблені підприємствами комунальної теплоенергетики, дають змогу заощадити у 2014 році 3,04% природного газу, — зауважив директор департаменту житлово-комунального господарства Полтавської ОДА Олександр Тонков. За його словами, схожа ситуація і в інших областях. Тож доведеться йти на радикальніші, хоча й непопулярні кроки. Наприклад, уже із серпня припинити подачу гарячої води в квартири та будинки містян. За винятком окремо визначених закладів охорони здоров’я. Крім того, департамент УЖКГ пропонує скоротити тривалість опалювального сезону, тобто розпочати його не 15 жовтня, а 1 листопада, і завершити 1 квітня. Також пропонується до двох місяців подовжити шкільні канікули у січні-лютому (за умови, що в дні канікул навчальні заклади будуть опалюватися на мінімумі, аби не розмерзлася система теплопостачання).

Ще один радикальний захід: температуру повітря в житлових приміщеннях під час опалювального періоду пропонують знизити на 20С (тобто переглянути санітарні норми з 18 до 160С). Розглядається й варіант обмежити постачання газу для опалення для сільського населення. Мовляв, у багатьох приватних будинках ще збереглися печі та грубки.

Поки що остаточного рішення про те, які саме заходи будуть запроваджені, не прийнято. Однак влада вже звертається до власників приватних будинків та квартир підготуватися до зими, утеплити стіни, змінити вікна та двері, заклеїти шпарини, житлово-експлуатаційні компанії мають вжити заходів для утеплення під’їздів, підсобних приміщень тощо.

Віктор Бугайчук розпорядився найближчим часом провести нараду за участі комунальних підприємств і газових служб, щоб відпрацювати різні варіанти економії газу і дій на випадок значного зниження тиску в газопроводі.

ДОВІДКА «УК»

На сьогодні попри брак бюджетних коштів комунальні підприємства Полтавщини продовжують, згідно з Програмою енергозбереження, поетапну реконструкцію котелень із заміною застарілого технологічного обладнання на більш сучасне та переобладнання котелень на альтернативне природному газу паливо, переведення в автоматизований режим роботи без постійного перебування обслуговуючого персоналу. Передбачені Програмою заходи виконано на 36 теплогенеруючих установках, у тому числі: реконструкцію котелень із заміною застарілого технологічного обладнання та можливим переведенням їх в автоматизований режим роботи на 23, переведення котелень на альтернативні види палива на 2, комплексну еколого-технологічну наладку котлів, підвищення ККД насосів до паспортних значень — на 15.

Крім того, 7 котелень переведено на альтернативні види палива, на 18 котельнях виконано заміну техногенеруючого обладнання, підвищено ККД насосів до паспортних значень та здійснено комплексну еколого-технологічну наладку на 11 котельнях. На це залучено додаткові кошти в сумі 12,86 мільйона гривень, зокрема: з Державного бюджету — 7,39, місцевих бюджетів — 4,27, коштів підприємств — 26,65, інших коштів — 16,6 мільйона гривень. Це дало змогу зекономити 7,3 мільйона кубічних метрів природного газу, 1,1 мільйона кВт•годин електроенергії, або в грошовому еквіваленті — понад 17,5 мільйона гривень. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua