"Під маскою антикорупціонера"

Валерій МЕЛЬНИК
26 липня 2013

КОРУПЦІЯ

На Волині Служба безпеки України викрила чергову протиправну схему одержання неправомірної вигоди

Підрозділи внутрішньої безпеки головних управлінь Міністерства доходів і зборів створюються для того, щоб їхні працівники стежили за суворим дотриманням податкового законодавства та присяги державного службовця працівниками податкових органів. Кожен їх працівник має бути своєрідною «щукою», яка пильнуватиме, аби в економіці «карасі» не займалися тим, чим займатися їм не треба. 

Та замість належної за статусом організації й проведення профілактичної роботи серед працівників міністерства для запобігання скоєння ними злочинів у сфері службової діяльності, корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних із корупцією, а також порушень вимог чинного законодавства та власних актів міністерства співробітник внутрішньої безпеки ГУ Міністерства доходів і зборів в області вирішив  створити… систему поборів. І отримувати неправомірну вигоду.

На щастя, бізнесмени нині осміліли. Вони добре знають телефони довіри і тому відразу ж здали «благодійника», який за грошову «винагороду» обіцяв створити режим сприяння під час розмитнення автомобілів на митному посту «Володимир-Волинський» Ягодинської митниці. У разі ж відмови платити йому данину розмитнення автівок гальмувалося, що призводило до невиконання підприємцями зобов’язань за укладеними угодами.

— Співробітники СБ України спільно з органами прокуратури викрили та припинили його протиправну діяльність. Вона тривала, за попередніми даними, протягом місяця, — повідомив керівник прес-служби УСБУ у Волинській області Михайло Баранов. — Замість того, щоб протидіяти корупції, посадовець фактично зайнявся «доїнням» підприємців. Загалом задокументовано одержання зловмисником 2700 доларів США неправомірної вигоди.

Правопорушникові вже оголошено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч.4 ст.368 (одержання службовою особою неправомірної вигоди, вчинене повторно) Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років із конфіскацією майна.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua