"Підсумки-2014: таки можемо заощаджувати"

22 сiчня 2015

Торік населення, бюджетні організації та теплокомуненерго зменшили споживання газу з 26 мільярдів кубічних метрів до 22,9 мільярда кубічних метрів. За даними НАК «Нафтогаз України», населення зменшило споживання на 16%, теплогенеруючі підприємства — на 15 %, бюджетні установи — на 22%. Скорочення відбулось у другій половині 2014 року саме після ухвалення двох відповідних постанов уряду.

Досягненню такого результату, вважає голова Держенергоефективності Сергій Савчук, посприяла реалізація низки розроблених відомством стимулюючих механізмів щодо заміщення газу альтернативними видами палива й ухвалення урядових рішень, що спрямовані на тарифне стимулювання виробництва тепла не з газу. Про це очільник відомства сказав у своєму виступі на відкритому засіданні Біоенергетичної асоціації України «Проблеми теплогенерації на біомасі в Україні та шляхи їх подолання».

Він повідомив, що в нинішньому році передбачено 500 мільйонів гривень на компенсацію різниці між економічно обгрунтованим тарифом на виробництво тепла з будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу) і збитковим тарифом на виробництво теплової енергії на таких самих теплогенеруючих установках.

Крім того, за словами Сергія Савчука, успішно функціонує механізм відшкодування 20% суми кредиту для населення на придбання негазових котлів. Нині вже понад 1600 домогосподарств взяли участь у цій програмі. Загальна сума виданих кредитів становить понад 28 мільйонів гривень.

Як передає прес-служба Держенергоефективності, вже затверджено дорожню карту заходів щодо скорочення обсягу споживання природного газу на період до 2017 року. В основному всі розроблені механізми стимулювання економії газу спрямовані на такі сектори, як населення, бюджетні організації та підприємства комунальної теплоенергетики. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua