"Пінзель повернувся додому"

Оксана МЕЛЬНИК
15 березня 2013

ПІСЛЯ ТРІУМФУ

Дерев’яним скульптурам майстра, які вразили Європу, потрібні достойні умови зберігання в Україні

Поки у Луврі з величезним успіхом експонувалася виставка робіт одного з найвидатніших і найзагадковіших скульпторів XVIII століття Йоганна Георга Пінзеля, у Львові довго роздумували, куди має повернутися унікальна колекція. Після комфортного перебування у королівській каплиці Людовіка XVI було б варварством розмістити унікальну колекцію робіт із недовговічного дерева, виготовлених майстром майже три століття тому, у перезволожених залах музею колишнього костелу Кларисок. Там уже кілька років через брак коштів не вдається відремонтувати діряву покрівлю, і дощова й тала вода розмочує стіни, руйнує унікальні фрески. Роботи з Тернополя, Бучача та Івано-Франківська поїдуть за місцем своєї постійної прописки. А от львівську частину колекції повертати у приміщення єдиного в Україні музею Пінзеля у Львові неприпустимо, стверджують експерти, бо через катастрофічний стан пам’ятки архітектури вони будуть втрачені назавжди. Вирішили, що поки у музеї Пінзеля не буде відремонтовано покрівлю, твори майстра тимчасово квартируватимуть у Львівській національній галереї мистецтв на вулиці Стефаника. 

Дуже хотілося, щоб ці унікальні шедеври українського скульптора Пінзеля побачили наші діти й онуки. Фото з сайту thenordar.com

— Після тривалої мандрівки з Франції до Львова під пильним супроводом охорони спецпідрозділу «Титан» надійно запаковані скульптури подорожували через території європейських держав та України. І от автофургони доставили цінний вантаж у Львівську національну галерею мистецтв, — повідомила генеральний директор Лариса Разінкова-Возницька. — Зараз триває процес розмитнення робіт. Відтак кожну з них оглянуть спеціалісти та готуватимуть скульптури до виставки у рідному місті. Музейники з Лувру незабаром передадуть до Львова кріплення, спеціально виготовлені для виставки, та банери, які також експонуватимуться у Львові.

Музейники сподіваються, що перед шанувальниками сакральної спадщини нарешті відчинить двері костел Кларисок, бо жалюгідний стан національної пам’ятки, на їхнє переконання, — ганьба для Львова, визнаного в Європі міста музеїв. Цьогоріч міська влада планує виділити майже мільйон гривень на перекриття даху, однак врятувати будівлю без допомоги держави не вдасться. Чималих коштів потребує виготовлення проектно-кошторисної документації для поведення реставраційних робіт усього костелу,  про що говориться вже не один рік. Львівська облдержадміністрація розраховує, що Міністерство культури України надасть фінансову підтримку на проведення реставраційних робіт будівлі музею Пінзеля.

ДОВІДКА «УК»

На цей час в Україні збережені 40 скульптур українського майстра доби бароко Йоганна Георга Пінзеля, які можна побачити у Львові, Бучачі, Тернополі та Івано-Франківську. Однак цифра ця, на думку мистецтвознавців, не остаточна: пошуки нових робіт не припиняються. Найважливіше завдання — зберегти від нищення унікальну творчу спадщину майстра, адже  великі роботи Пінзеля потребують негайної реставрації. Оновлені лише ті скульптури, які експонувались у Луврі.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua